Gazetecileri Koruma Cemiyeti'nden Davutoğlu'na: Haber yapmak suç değildir


Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), VICE News için çalışan 3 gazetecinin tutuklanmasına tepkisini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yazdığı mektupta "Haber yapmak suç değildir" ifadesiyle gösterdi.

Genel Direktör Joel Simon tarafından kaleme alınan 'Türkiye, terör suçlaması ile VICE çalışanları hakkında açtığı davayı düşürmeli' başlıklı mektup, Davutoğlu'nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve birçok uluslararası kuruluşun temsilcisine de gönderildi.

Simon mektubunda, "Gazetecilerin hassas konuları dahi haber yaparken kaynakları ile görüşmeleri asla suç ile eşit görülmemeli." şeklindeki düşüncelerini dile getirdi.

TÜRK CEZA KANUNU'NDA YOK

Türk Ceza Kanunu'nda gazetecilerin terör örgütleri ile görüşmesini yasaklayan bir madde bulunmadığına dikkat çeken CJP Direktörü, VICE News çalışanlarının Diyarbakır'da gözaltına alınmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

New York merkezli kuruluş, İngiliz muhabir Jake Hanrahan ile kameraman Philip Pendlebury ve tercümanları Muhammed İsmail Resul'ün tutuklanmasından dolayı 'kaygı' duyduklarını ifade ederek, tutukluların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

VICE News'in Avrupa programları yetkilisi Kevin Sutcliffe'ın 'tutuklanan çalışanlarının bölgeye ne amaçla gittiğini daha önce açıkca dile getirdiğini' hatırlatan Simon şöyle yazdı: "Gazetcilerin neyle suçlanarak tutuklandıklarına dair açık bir durum yok. Ancak yerel basında çıkan haberlere göre polis ve mahkemenin gazetecileri IŞİD militanlarına yardım etmekle suçladığı yönünde. Sutcliffe suçlamaları yalanladı ve yapılanları, 'sansür ve gözkorkutma' olduğunu söyledi."

Türk makamlarının hala ortaya bir tutuklama gerekçesi koymadıklarını belirten CPJ, VICE News'in avukatı Ahmed Ay'ın soruşturmanın gizliliği nedeni ile dosya hakkında bilgi alamadığını yazdı.

Gözaltına alınan gazetecilerin bölgede görevlerini icra ettiklerini savunan Genel Direktör Simon, Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan olayların ülke içinde olduğu gibi uluslararası toplum tarafından da ilgi ile takip edildiğini vurguladı.

Simon, "Hassas konuların dahi haber yapılırken gazetecilerin kaynakları ile görüşmeleri asla suç ile eşit görülmemeli" diye seslendi. Başbakan ile 2014 yılında yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Simon, Davutoğlu'nun gazetecilerin fiziksel ya da tüzel bir tehdit ile karşılaşmaları durumunda kendisiyle direk temasa geçebilecekleri sözünü hatırlatarak "Biz de bu imkanı değerlendirerek, Türkiye'de güçler ayrılığı olduğunu kabul ediyor, VICE News'e çalışan gazetecilerin gözaltına alınmalarının Türk toplumu ve dış politikasını etkileyecek kadar kapsamlı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle bu sorunu acilen dikkattinize sunuyoruz ve gazetecilerin hayati önem taşıyan görevlerine devam etmelerinden emin olabilmek için de serbest bırakılmalı. Sabrınız için teşekkür ediyoruz ve sizden haber bekliyoruz."ifadelerine yer verdi.

MEKTUP ULUSLARARASI ETKİLİ İSİMLERE DE GÖNDERİLDİ

Mektubun Davutoğlu dışında elektronik posta ile Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç, İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, AB Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Franciszek Tusk, AB Parlamento Başkanı Martin Schulz, Avrupa Dijital Ekonomi ve Topluluğu Komiseri Günther Hermann Oettinger, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Elena Valenciano, Birleşmiş Milletler (BM) İfade Hürriyet Hakkını Koruma ve Tanıtma Özel Raportörü David Kaye, Avrupa İnsan Hakları Konseyi Komiseri Nils Muiznieks, Güvenlik Organizasyonu İşbirliği (OSCE) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç'e de gönderilmesi dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Gazetecileri Koruma Cemiyeti'nden Davutoğlu'na: Haber yapmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER