Gazetecileri Koruma Komitesi'nden AB'ye şok çağrı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Ekim 1 2015
ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Avrupa Birliği'ne (AB) çağrı yaparak pazartesi Brüksel'i ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a basın hürriyeti başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler konusunda taviz vermemesini talep etti.
Gazetecileri Koruma Komitesi'nden AB'ye şok çağrı

Brüksel'de Avrupa Basın Hürriyeti raporunu açıklayan CPJ, üye ülkelerde artan basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekerek AB'nin itibarının tehlikede olduğunu belirtti. Rapor, aday ülkelerden ise sadece Türkiye'ye yer verdi.

CPJ eski başkanı ve yönetim kurulu üyesi Kati Marton, Erdoğan'ın AB'de yapacağı bütün görüşmelerde Avrupalı liderlerin kendisine basın hürriyeti başta olmak üzere temel hak ve hürriyetlerdeki gerilemeyi hatırlatmaları gerektiğini söyledi. Marton, ABD Başkanı Barack Obama'nın da basın hürriyeti sorunlarını Erdoğan'la görüşmelerinde daha fazla gündeme getirmesi gerektiğini kaydetti. AB'nin pazartesi günü başlayacak görüşmelerde mülteci krizi gibi siyasi sorunları tartışmasının tabii karşılanması gerektiğini söyleyen Marton, “Siyasi meseleleri görüşmek basın hürriyetini konuşmamayı gerektirmez.” dedi.

Raporun yazarı ve JPC'in Avrupa sorumlusu Jean Paul Marthoz da Çinlilerle müzakere eden Avrupalılardan örnekler vererek, “Çinliler müzakerelerde nazik kalarak, netameli konulara girmeyerek istediklerini yaptıracaklarını düşünen Avrupalılara gülüyorlardı.” dedi. Sorunların net bir şekilde Erdoğan'a aktarılması gerektiğini söyleyen Marthoz, AB'nin Türk hükümetine karşı daha ihtiyatlı, nazik ve sorunlara girmekten kaçınan bir tavır takınmasının ‘büyük hata' olacağını söyledi. Oturumu yöneten CPJ üyesi Courtney Radsch da Erdoğan'a getirilecek eleştirilerin kapalı kapılar ardında değil, kamuoyu önünde yapılması gerektiğini vurguladı.

Yaklaşık 2 yıl aradan sonra Brüksel'i ziyaret edecek olan Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde ağırlıklı olarak mülteci krizinin gündeme geleceği belirtiliyor. Avrupa basını, Erdoğan'ın mülteci krizi üzerinden vize serbestiyeti, Suriye'de güvenli bölge ve demokratik gerilemeye ilişkin Brüksel merkezli eleştirilerin azaltılması taleplerini masaya getireceğini yazıyor.

Davu

Bu haberler de ilginizi çekebilir