Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Davutoğlu'na mektup: Dehşete düştük

Zaman'a kayyım atanmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Uluslararası basın örgütü CPJ, Başbakan Davutoğlu'na gönderdiği mektupta “Türkiye'de basın özgürlüğü kuşatma altında.” dedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Davutoğlu'na mektup: Dehşete düştük

Zaman Gazetesi'ne hukuk ayaklar altına alınarak el konulmasına uluslararası toplumun tepkisi çığ gibi büyüyor. Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği'nin (WAN-IFRA) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak “Zaman'ı sahiplerine geri verin” çağrısının ardından dün de bağımsız uluslararası basın örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seslendi. 


New York merkezli örgüt Davutoğlu'na gönderdiği mektupta, “Türkiye'de basın özgürlüğü kuşatma altında” dedi. CPJ Genel İdari Müdürü Joel Simon tarafından kaleme alınan metinde, “Devletin Zaman ve Today's Zaman gazeteleri ile Cihan Haber Ajansı'nı barındıran Feza Medya Grubu'nun kontrolüne el koymasından dolayı dehşete düştüğümüzü ifade etmek istiyoruz. 

Eğer mahkemeler itirazları kabul etmezse, bu el koymanın Türkiye'nin geriye kalan bağımsız ve eleştirel gazetecilere ürpertici bir mesaj göndereceğinden endişeliyiz.” denildi. Mektupta, Zaman ile Today's Zaman'ı ele geçirmek için mahkemenin aldığı kararın polis zoru ile hayata geçirildiğine değinildi. Polisin, gazetecilere ve onları desteklemek için toplanan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalesi eleştirildi.

CPJ, kayyım atanmasından hemen sonra gazetenin yayın çizgisinin değiştirildiğine dikkat çekerken, Davutoğlu'nun el koyma kararının ‘siyasi olmadığı' açıklamasını inandırıcı bulmadı. 

CPJ direktörü, mektubunda Başbakan'a şöyle seslendi: “(Hükumetimizin bununla hiç alakası yok) dediniz. Kusura bakmayın ama bu açıklama inandırıcı değil. En az iki devlet kurumunun (savcılık ve polis) azimli tavırları, bu el koymanın siyasi içeriğine işaret ediyor. Savcılar yasal işlemleri Feza Medya Grubu'nun avukatları iddiaları tartışmak için mahkemede değilken gerçekleştirdiler. 

Ardından polis kararı gereksiz sertlik eşliğinde uyguladı. Devlet tarafından atanan kurul daha haber kurumları el koymaya mahkemede itiraz etme imkanı bulmadan gazetecileri işten kovdu. Ayrıca, Feza Medya Grubuna yönelik baskın ekim ayında Koza İpek adlı bir diğer şirkete yapılana benziyor. Orada da hükumetinize karşı eleştirel medya organları vardı ve şimdi kapatıldılar.”  

Joel Simon, mektubunda 2014'te Ankara'daki görüşmelerinde Ahmet Davutoğlu'nun kendilerine verdiği Türkiye'de basın özgürlüğünden yana taraf olma ve gazetecilerin haklarını koruma sözünü hatırlattı.  Bu sözün tutulmadığına işaret ederek, “Bunun yerine hapisteki gazetecilerin artan sayısı, gazetecilere karşı artan şiddet ve haber kurumlarının resmi kurumlarca taciz edilmesi veya engellenmesi sayesinde basın özgürlüğü kuşatma altında.” eleştirisinde bulundu. Başbakan'ı verdiği sözleri tutmaya çağırdı.

Mektup, Davutoğlu'nun yanı sıra Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komiseri Johannes Hahn gibi birçok  üst düzey isme gönderildi.

YARINA BAKIŞ
<< Önceki Haber Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Davutoğlu'na mektup:... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER