Gazeteciye suikast davasında yeni gelişme
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 6 2020
Malta'da 2017 yılında aracına bomba yerleştirilerek düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia'ya dair soruşturma devam ediyor. Yolsuzluklarla mücadele etmek üzere kurulan Sherpa derneği ve Daphne-Caruana-Galizia Vakfı, 4 Fransız Bankası ve bir finans kuruluşu aleyhinde suç duyurusunda bulundu.
Sherpa ve Daphne-Caruana-Galizia Vakfı, Mali Suçlar Şubesi'ne (PNF) yaptıkları suç duyurusunda, Maltalı gazetecinin ölmeden önce 4 Fransız bankası BNP Paribas, Societe General, Natixis ve CIC ile yatırım fonu ve finans kuruluşu Rivage Investment'ın "ağır kara para aklama" operasyonlarına karıştığı üzerinde çalıştığını vurguladı.
Malta'da süren davanın yanı sıra Fransa'da yeni bir adli cephe açmayı hedefleyen Sherpa örgütü, 4 bankanın gazeteciye düzenlenen suikaste ismi karışan Maltalı gaz şirketi ElectroGas'ın eski yöneticisi Yorgen Fenech'e verdikleri krediler aracılığıyla "kara para aklama operasyonlarına katıldığı" iddiasının araştırılmasını istiyor.
KARA PARA AKLAMA YOLSUZLUK
Amerika’nın Sesi’nin (VOA) haberine göre, Sherpa Örgütü ve gazetecinin ailesi tarafından kurulan vakıf tarafından yapılan ortak açıklamada, Ulusal Mali Suçlar savcılığından, "bu bankalar aleyhinde ağırlaştırılmış kara para aklama, yolsuzluk, suç ortaklığı ve ağırlaştırılmış gizliliğe ilişkin" soruşturma açılmasını talep ettikleri belirtildi.
Sherpa ve vakıf, bu bankaları, "2017 yılı kasım ayında Yorgen Fenech'in sahibi olduğu ElectroGas Malta Limited şirketine, bağlı ortaklıklar veya şubeler aracılığıyla, gaz özelleştirme piyasasıyla ilgili güçlü yolsuzluk şüphelerine ve gazetecinin öldürülmesine rağmen kredi vermekle." suçluyor.

Maltalı gazeteci Daphne Caruana enerji yolsuzluğunu araştırırken, 16 Ekim 2017'de arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Vakıf açıklamasında, "Bu mali aracılar, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele etme
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







