Gaziantepliler kurutmalık patlıcan ve biberin patentini alacak


Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne(TPE) tescil başvurusunda bulunacak.

Gaziantep mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan ve genellikle dolma yapımında kullanılan kurutmalık sebzeler GTB tarafından tescil altına alınacak. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geleneksel Antep peyniri ve Antepfıstığı ezmesinin ardından şimdi de Gaziantep'e has kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için çalışma başlattıklarını söyledi. Gaziantep'in en büyük zenginliğinin sofrasından ve kültüründen geldiğini kaydeden Tiryakioğlu, "Amacımız kökleri asırlar öncesine dayanan ve atalarımızın sofralarından eksik etmediği bu lezzetleri gelecek nesillere en doğal haliyle taşımak." dedi.

Dolma ve çeşitli yemeklerin yapımında kullanılan kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için yürütülecek tüm bilimsel çalışmaların alt yapısını ve projesini oluşturduklarını kaydeden Tiryakioğlu, bu konuda çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim adamları ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti. Türkiye'de özellikle kış mevsiminde tüketilen kurutmalık sebzelerin yüzde 90'nına yakın bir bölümünün Gaziantep'te üretildiğini belirten Tiryakioğlu, şunları söyledi: "İç pazardaki tüketimin yanı sıra çeşitli dünya ülkelere de artık yavaş yavaş ihracatı yapılmaya başlanılan kurutmalık sebzelerimiz, şehrimizde önemli bir sektör oluşturmuş durumda. Yaz aylarında dallarından taze taze toplanarak kurutulan sebzeler, uygun koşullarda saklandıktan sonra kışın çeşitli yemeklerde kullanılmakta. Yetiştiricisinden, oyma işlemini yapıp kurutan kişilere kadar birçok kişiye mevsimsel gelir kaynağı sağlayan Gaziantep kurutmalığının tescilini alarak kalitesini de bir anlamda korumak istiyoruz. Coğrafi işaretle koruma altına alacağımız bu ürünümüz yöresel değer ve marka kazanacağından dolayı katma değeri de artacak."

Gaziantep'in bulunduğu coğrafi konum itibariyle sebzelerin en doğal şekilde kurutulması için üreticilere büyük avantaj sağladığını dile getiren Tiryakioğlu, tescil başvurusu için gerekli araştırmaları en kısa zamanda tamamlamak istediklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Gaziantepliler kurutmalık patlıcan ve biberin patentini alacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER