Gaziyi tutuklamadı, Sulh Ceza'dan alındı

HSYK, aralarında gazi başkomiser Mehmet Akif Yılmaz'ın da olduğu polisleri tutuklamayan Sulh Ceza Hakimi Osman Doğan'ın ve eşinin görev yerini değiştirdi. Adalet Bakanlığı ise, devam eden bir davayla ilgili mahkemeden bilgi istedi.

Gaziyi tutuklamadı, Sulh Ceza'dan alındı

Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yargı bağımsızlığını ayaklar altına alarak, devam eden davalara yaptığı müdahalelere bir yenisi eklendi. İktidar tarafından proje hakimlikler olarak nitelenen Sulh Ceza Hakimlikleri'nde istenen kararları vermeyen hakimler görevden alınıyor.

EŞİ DE ALINDI

Özgür Düşünce'den Metin Arslan'ın haberine göre, HSYK, son olarak Aralık ayında polislere yönelik operasyonda aralarında terör gazisi Başkomiser Mehmet Akif Yılmaz'ın da olduğu 20 polisi serbest bırakan Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Osman Doğan'ın görev yerini değiştirdi. Doğan, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atandı. Doğan'ın yerine henüz atama yapılmadı.

Doğan, HSYK tarafından Temmuz 2015'te KPSS'de kopya soruşturmasında tutuklu bulunan 25 öğretmeni tahliye eden Sulh Ceza Hakimi Hülya Tıraş ile bazı tahliye kararlarında imzası bulunan Ramazan Kanmaz ve Yaşar Sezikli'nin yerine atanmıştı. Değişiklikler bununla sınırlı kalmadı. Doğan'ın eşi Ayşe Doğan da dinleme taleplerini karara bağlayan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinden alındı. Ayşe Doğan, 11. Sulh Hukuk Hakimliği'ne atandı.

BAKANLIKTAN DAVAYA YAKIN MARKAJ

Yargıdaki diğer müdahale emniyette usulsüz taltif dağıtıldığı iddiasıyla açılan davada yaşandı. Adalet Bakanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak taltif davasının safahatını sordu. Başsavcı Vekili İlhan Ayaz, 25 Aralık 2015 tarihinde Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderdiği yazıda 2014/402 esas sayılı dosya safahatından Adalet Bakanlığına sunulmak üzere bilgi verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı tarafından bakanlık muhabere bürosuna gönderilen cevapta davanın devam ettiği belirtildi. Dosyaya ilişkin iddianame ve son duruşma zaptı gönderildi.

DURUŞMA ZAPTI GÖNDERİLDİ

12 Ocak 2016 tarihli yazıda şunlar belirtildi: “İlgili sayılı yazı ile mahkememizin 2014/402 esas sayılı dosyanın safahatı hakkında bilgi talep edilmiş olup dosyamız halen derdest olup duruşması 19/02/2016 tarihine bırakılmıştır. Dosyaya ait iddianame ve son duruşma zaptı müzekkeremiz ekte gönderilmiştir.”

HSYK İKTİDARIN SOPASI OLDU

17 Aralık'ın ardından HSYK'nın hükümetin kontrolüne geçmesiyle birlikte yargıya müdahaleler zirve yaptı:

¦ 49 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi. 4 savcı ve 3 hakim kararlarından dolayı tutuklandı. 4 savcı hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi.

¦ 17-25 Aralık soruşturmalarının savcıları görevden alınarak dosya kapatıldı.

¦ Yolsuzluk savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl ihraç edildi.

¦ Sümeyye Erdoğan'a suikast yalanını ortaya çıkaran Bakırköy Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç ile Savcı Mustafa Gökay hakkında soruşturma açıldı. Görevden alındılar. Bu iddianameleri kabul eden Hakim Osman Burhaneddin Toprak Konya'ya atandı.

¦ Medya operasyonuna gerekçe yapılan Tahşiye davasına bakan mahkeme üyeleri değiştirildi.

¦ Samanyolu Yayın Gurubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polisin tahliyesine karar veren hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer tutuklandı.

¦ HSYK, hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tahliyesi yönünde oy kullanan Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Nilgün Güldalı'yı iş mahkemesine atadı.

¦ 25 Aralık Hakimi Süleyman Karaçöl'ün serbest bırakılmasına karar veren hakimlerden Serkan Tepe, Erzurum'a sürüldü.

¦ Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Nasıl serbest kaldıklarına şaşıyorum” demesinin ardından polisler hakkında tahliye kararı veren Sulh Ceza Hakimleri Orhan Yalmancı, Seyhan Aksar Orkun ve Hasan Çavaç görevden aldı.

¦ BDDK'nın Bank Asya'ya el konulmasına karşı banka ortaklarının açtığı davanın hakimleri değiştirildi.

¦ Poliklinikleri kapatılan Şifa Üniversitesi'nin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin iki üyesi değiştirildi. Yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

¦ Bugün TV ve STV'nin Digitürk platformundan çıkarılmasının iptali için yapılan başvuruya olumlu karar veren Mersin 1. Tüketici Mahkemesi Hakimi Mustafa Çolaker Çorum'a sürüldü.

¦ Emniyet mensuplarının tayin, emeklilik ve meslekten ihraç davalarında yürütmeyi durdurma kararı veren 12 civarındaki idari hakimin terfisi İçişleri Bakanlığı'nın şikayeti üzerine yapılmadı.

¦ Hakimlik sınavında torpil yapıldığını ortaya çıkaran Çanakkale Savcısı Menderes Arıcan, Malatya'ya sürüldü.

¦ Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması için AYM'ye başvuran Eskişehir Hakimi Kemal Karanfil, Zonguldak'a sürüldü.

¦ Silah yüklü TIR'ları durduran Adana eski Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı tutuklandı.
<< Önceki Haber Gaziyi tutuklamadı, Sulh Ceza'dan alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER