Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili Türkiye iddiası

İsrail’le normalleşme müzakerelerini hafta sonu tamamlamayı hedefleyen Türkiye’nin Gazze ablukasının kaldırılması şartından vazgeçtiği iddia edildi.

Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili Türkiye iddiası

Londra’da Arapça olarak yayınlanan Re’y el Yevm gazetesinin Hamas kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas liderlerine, “Sulandırılmış şekliyle de olsa ablukayı kaldırmak için elinden gelen tüm çabayı ortaya koyduğunu fakat İsrail’in bunu sürekli reddettiğini” söyledi. 

Habere göre Erdoğan, Türkiye’nin çıkarlarını düşünerek İsrail’le ilişkileri normalleştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Haberde Hamas lideri Halid Meşal’in daha öncekilere katılmasına rağmen AKP’nin son kongresine katılmadığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızının düğününe de Hamas’tan üst düzey katılım olmadığı belirtildi. 

Hamas liderlerinin, bundan sonra Türkiye’de kendilerine yönelik seyahat engeli gibi sıkı tedbirlerin alınmasını beklediği de ifade edildi.

İsrail Ordusu, 2010 yılında Gazze ablukasını delmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda operasyon düzenlemiş ve 10 Türk aktivisti katletmişti. 

Bunun üzerine İsrail ile ilişkileri en alt düzeye indiren Türkiye; ilişkileri normalleştirmek için özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasını istemişti. 

ABD Başkanı Barack Obama’nın baskısı üzerine İsrail üç yıl sonra Türkiye’den özür dilemişti. 

Geçtiğimiz yıl taraflar arasında başlayan gizli görüşmelerde tazminat konusu da çözülmüş fakat Gazze ablukasının kaldırılması şartıyla ilgili anlaşmazlık devam etmişti.

Kaynak: MuhabirAjans
<< Önceki Haber Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili Türkiye iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER