'Gazze, Mursi döneminde açık olan tünellerle nefes alıyordu'


İsrail'in, işgal ettiği Filistin'de Gazze şehrine uyguladığı abluka 10. yılında. Hamas'ın 2007 yılındaki seçimi kazanmasından bu yana İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze'den gelen haberler hiç iyi değil. Mısır'da Abdülfettah el-Sisi'nin askerî darbeyle başa geçmesinden sonra sınır kapılarının kapatılması yüzünden halk, ilaç ve inşaat malzemeleri gibi pek çok temel ihtiyaca ulaşamıyor. Yiyecek içecek girişinin sınırlı olması da açlık tehlikesi doğuruyor.

'10. YILDA BİRÇOK GAZZELİ EVSİZ'

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Muhammed Abu Tagiya, Gazze ablukasının 10 yıldır devam ettiğini söyledi. İsrail'in Gazze'ye daha önce üç defa saldırdığını hatırlatan Tagiya, "2014'te yapılan saldırı, en büyüğü ve en şiddetlisiydi. İsrail uçakları tarafından Gazze'ye, altı tane atom bombası gücünde bomba atıldı. Halk, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Son saldırıdan bu yana pek çok evsiz var. Şehre inşaat malzemeleri girmediği için halk, çadırlarda ve konteyner tipli prefabrik evlerde kalıyor. Prefabrik evler, ısınma konusunda çok kullanışsız." dedi.

'MOTOSİKLETLE BÜTÜR ŞEHRİ BİR SAATTE DOLAŞABİLİRSİNİZ'

Gazze'nin nüfusunun, küçük yüzölçümüne oranla çok fazla olduğunu kaydeden Tagiya, "Motosikletle bütün şehri bir saatte dolaşabilirsiniz. Bu yüzden İsrail saldırdığında atılan bombalar, pek çok sivili öldürüyor. İsrail, sivil asker ayırt etmeden vuruyor. Dünyada ölen bütün insanlar için üzüntü duyarım. Paris'te geçenlerde yaşanan olaylarda dünya ayağa kalkmıştı, herkes kınamıştı, herkes özveri göstermişti ancak iş Filistin'e gelince kimse konuşmuyor, Filistin'de her yıl binlerce sivil hayatını kaybediyor, gerek açlıktan gerek bombalardan dolayı." diye konuştu.

'SİSİ TÜNELLERİ KAPATTI'

Gazze'de ablukayı aşmanın yollarının tüneller olduğunu belirten Muhammed Abu Tagiya Tiya, "Gazze, İsrail ve Mısır tarafından denizden ve karadan abluka altında tutuluyor, giriş çıkışlar tamamen kontrol altında. Mısır sınırı, Mursi döneminde açıktı. Hayat normale dönmüştü, insanlar ihtiyaçlarını rahatça karşılayabiliyorlardı fakat Sisi geldiğinde sınır, tam anlamıyla bir duvara dönüştü. Bunun üzerine Gazze halkı ilaç, inşaat malzemesi, gıda gibi ihtiyaçlarını karşılamak için tekrar eskiden kullanılan tünellere döndü. Bu sefer de Mısır, İsrail'den aldığı teknikle tünelleri sular altında bıraktı. Bugün Gazze, İsrail izin verirse yemek yiyebiliyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Gazze, Mursi döneminde açık olan tünellerle nefes alıyordu' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER