Gazze’ye bağış sözde kaldı

Dünya Bankası’nın hazırladığı rapora göre, İsrail’in 2014’te büyük yıkım yaptığı Gazze’nin yeniden inşaası için 200 milyon dolar bağış taahhüdünde bulunan Türkiye, şimdiye dek sadece 64 milyon dolar ödedi. Rapora göre hâlâ evsiz olan 75 bin Gazzeli acil yardım bekliyor.

Gazze’ye bağış sözde kaldı

Dünya Bankası tarafından dün yayınlanan bir rapor, 2014 yazındaki İsrail saldırılarında yerle bir edilmesinin ardından yeniden imar için destek bekleyen Gazze’ye vaad edilen yardımların gitmediğini ortaya koydu. Rapora göre başta Türkiye olmak üzere birçok Müslüman ülke, Ekim 2014’te Kahire’deki bağış konferansında taahhüt ettikleri bağışın büyük bir bölümünü henüz yatırmadı. Filistinlilere Yardım İçin İrtibat Komitesi’ne sunulan Ekonomik Gözlem Raporu’nda, Kahire Konferansı’nda donör ülkelerin taahüt ettikleri 3.5 milyar dolarlık paranın yüzde 40’ının ödendiği belirtildi. Rapora göre, Gazze saldırılarına en sert tepkiyi gösteren ülkelerin başında yer alan Türkiye, yardım bekleyen Filistinliler için 200 milyon dolar bağış sözününün sadece yüzde 32’sini yerine getirdi. Türkiye’nin Gazze’ye yardımı 64 milyon dolarda kaldı. Temmuz 2014’te Gazze’ye havadan, karadan ve denizden büyük bir saldırı başlatan İsrail, 50 gün süren harekatta çoğunluğu sivil 2 bin 200’den fazla Filistinliyi katletmişti. 500 bin kadar Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı saldırılar sırasında 171 bin ev yıkılmış veya hasar görmüştü. Gazze’de hâlâ 75 bin Filistinli evsiz durumda. Dünya Bankası, raporunda  Gazze’de tamamen yıkılan evlerin sadece yüzde 9’unun yeniden inşa edildiğini belirtirken, hasar gören evlerin de yarıdan fazlasının tamir edilmediğini kaydediyor.



KÖRFEZ ÜLKELERİ DE SÖZLERİNİ TUTMADI

Türkiye’nin yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi petrol zengini bir çok Müslüman ülke de vaatlerinin çok gerisinde kaldı. Gazze için 1 milyar dolar ödemeyi vaat eden Katar bu rakamın 151 milyon dolarını ödeyerek yüzde 15 seviyesinde kaldı. 500 milyon dolar taahhüt eden S.Arabistan da sadece 51 milyon dolar ödeme yaptı. Kuveyt ise 200 milyon dolarlık taahüdüyle alakalı hiçbir ödeme yapmadı.

Rapora göre Batılı ülkelerin taahütlerinin tamamını veya büyük kısmını ödemeleri ise dikkat çekti. 277 milyon dolar taahhüt eden ABD bütün ödemesini yaptı.  Avrupa Birliği, 348 milyon dolarlık taahhüdünün 250 milyon dolarını, Norveç de 145 milyon doların 121 milyon dolarını ödedi. Almanya ise 63 milyon dolarlık yardımla yükümlülüğünü yüzde 88 oranında yerine getirdi.Dünya Bankası, Brüseksel’de Filistin için düzenlenecek yardım toplantısı öncesi açıkladığı raporunda, donör devletlerin 2007’den bu yana İsrail ambargosu altındaki Gazze’nin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek için üstlendikleri yükümlülükleri tam olarak yerine getirmedikleri eleştirisinde bulundu.

<< Önceki Haber Gazze’ye bağış sözde kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER