Gebeliğini kış aylarında geçirenler daha şanslı


Uzmanlar, gebeliklerini kış aylarında geçiren anne adaylarının yaz aylarında geçirenlere göre daha şanslı olduğunu söylüyor. Kış meyve ve sebzelerinin daha çok mineral içerdiğine dikkat çeken uzmanlar, ayrıca kış aylarında anne adaylarının sıcağın zararlı etkilerinden korunduğunu vurguluyor.

Medicana International İstanbul Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Ali Metin Celep, sonbahar ve kış mevsiminde sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmeleri adına anne adayları için beslenmenin önemine dikkat çekti. Kış mevsiminde gebelik geçiren kadınların yaz mevsiminde gebelik geçirenlere göre daha şanslı olduğuna vurgu yapan Celep, "Kış mevsiminde anne adaylarının özellikle dikkat etmesi gereken konulardan biri de beslenme. Bu dönemde, kış sebzeleri olan lahana, brokoli, ıspanak ve pırasa tüketmeleri önemlidir. Bu sebzeler içerdikleri bol miktarda demir sayesinde gebenin direncini artırır ve lifler sayesinde barsak hareketlerini arttırarak kabızlığı engeller . Anne adaylarının mandalina, portakal gibi meyveleri tüketmesi, içerdikleri bol miktarda C vitamini ile gebenin bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından çok önemlidir." şeklinde konuştu.

'HAFTADA EN AZ BİR ÖĞÜN BALIK TÜKETİN'

Celep, kış aylarında balık tüketiminin, Omega 3, D vitamini ile kemik ve diş sağlığına olumlu etkilerinin bulunduğunu söyledi. Kış aylarında gebelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesinin de yeterince havalandırılmamış ortamlardan uzak durmak olduğunu anlatan Celep, "Çünkü bu gibi yerlerde damlacık yoluyla ve elle temasla bulaşan gripal enfeksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılır. Bundan korunmak için bulunulan yerler iyice havalandırılmalı, eller sık sık yıkanmalıdır." dedi.

'GRİP AŞISI YAPTIRIN'

Gripten korunmanın en iyi yolunun gebeliğin ilk 3 aylık döneminde grip aşısı yaptırmak olduğunu kaydeden Celep, "Grip aşısı gebeyi gripten koruyacağı gibi bebeğe de herhangi bir zararı olmaz.
Buna rağmen gribe yakalanılırsa istirahat en önemli tedavi yöntemidir. Bilinenin aksine antibiyotikler grip tedavisinde kullanılmaz. Bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik alınmamalıdır. Burun tıkanıklığı için Okyanus suyu ,yüksek yastıkta yatmak ;ateş için parasetamol kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

'PAMUKLU VE YÜNLÜ KIYAFETLER GİYİN'

Celep, giyim konusunda da şunları söyledi: "Gebeler kış aylarında soğuktan korunmak için sentetik ve polyester kumaşlar yerine ince ve bir kaç kat pamuklu ve yünlü kıyafetleri tercih etmelidirler. Bu kumaşlar gebeyi aşırı terlemeden korur ve mantar enfeksiyonu riskini en aza indirir. Bu sayede kaşıntı ve benzeri alerjik problemlerin de önüne geçmiş olur."
CİHAN
<< Önceki Haber Gebeliğini kış aylarında geçirenler daha şanslı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER