Vatandaşa kötü haber

Hükümet, TV yayınlarının iletilmesi karşılığında tahsil ettiği Özel İletişim Vergisi kapsamına film, müzik ve spor gibi ücretli paketleri de dahil etti

Vatandaşa kötü haber

Sözcü'nün haberine göre, AKP hükümeti, depremde yaraların sarılması amacıyla geçici olarak çıkarılan Özel İletişim Vergisi'ni (ÖİV) kalıcı hale getirdiği gibi, şimdi de vatandaşa ek yük olacak uygulamaya geçti. Maliye Bakanlığı çıkardığı yeni bir tebliğle, TV yayınlarında paket olarak sunulan ilave kanal, film, müzik ve spor paketleri için de ÖİV almaya karar verdi.

Maliye, bu tür yayınlar için haberleşme, iletim ve erişim adı altında zaten ÖİV tahsil ediyor. Şimdi iletişimin yanı sıra içeriğin de vergi kapsamına alınması, “bir koyundan iki post çıkarma” olarak yorumlandı. Çıkarılan yeni tebliğ nedeniyle vatandaşın satın alacağı spor paketleri, özel pakete tabi TV kanalları ya da film paketleri için de ayrıca yüzde 15 oranında vergi ödemek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Aboneler kablo, uydu, sabit internet, mobil internet ya da mobil telefonlar aracılığıyla TV, film, müzik veya spor gibi içerikler için yayıncılara ilave ücret ödüyor. Yasa sadece haberleşme, iletim ve erişim hizmetleri üzerinden ÖİV alınabileceğini hükme bağlıyor. TV, film, müzik ya da spor gibi içerikler için ÖİV alınması hakkı vermiyor.

UZMANLAR: UYGULAMA KANUNA AYKIRI

Uydu veya kablolu yayın üzerinden izlenen film için yapılan ödemenin bir kısmı yayının TV'ye iletilmesi, bir kısmı da filmi izleme hakkını elde etme bedelinden oluşuyor. Vergi uzmanları, yayının iletimi için ödenen bedelin vergi konusuna girdiğini, filmi izleme hakkı için verilen ücretin ise ÖİV ile ilgisi olmadığını belirttiler.

Uzmanlar, “Kanunda verginin radyo ve TV yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri üzerinden hesaplanması gerektiği açıkça yazmaktadır” dedi.

Uzmanlar ayrıca, bir filmin sinemalarda ya da DVD ile evde izlenmesi halinde ÖİV alınmazken, kablo veya uydu yayınından izlenmesi halinde vergiye tabi tutulmasını çarpıklık olarak niteledi.

DAVALAR SÜRERKEN TEBLİĞ ÇIKARILDI

Edinilen bilgilere göre, vergi karmaşasının yaşanmasında vergi denetimi yapan birimlerin, söz konusu hizmetlerin tümü için ÖİV alınması gerektiği yönünde rapor yayımlamaları etkili oldu. Raporlar doğrultusunda vergi tahsilatı başlayınca konu yargıya götürüldü. Maliye'nin henüz yargı kararları netleşmeden çıkardığı tebliğle vergiyi garanti altına almak istediği belirtiliyor.

İŞTE ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ ALINAN KALEMLER

-Her tür mobil haberleşme hizmetleri üzerinden yüzde 25

-Radyo ve TV yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri üzerinden yüzde 15

-Kablolu, kablosuz internet servis sağlayıcı hizmetleri üzerinden yüzde 5

-Cep telefonu aboneliğinde yeni tesis ÖİV tutarı 46 TL

-Diğer elektronik haberleşme hizmetleri üzerinden yüzde 15

DİĞER VERGİLER

-Tüm haberleşme, internet, konuşma, TV paketleri ve benzeri hizmetler için aylık yüzde 18 KDV

-Aylık 1.58 TL telsiz kullanım ücreti

-Cihaz veya paket kampanyasına katılımda yüzde 0.825 oranında damga vergisi

SÖZCÜ
<< Önceki Haber Vatandaşa kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER