'Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi azalıyor'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 31 2015
FED'in faiz politikasının etkileri dünyada etkisini gösteriyor.
'Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi azalıyor'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasının etkilerine değinerek, "Bu koşullardan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye gibi gelişen ülkeler geliyor. Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi ise azalıyor." dedi.

IMF ve Dünya Bankası'nın, temmuz ayı içerisinde yayımladıkları güncelleme çalışmaları ile dünya ekonomisinde büyüme beklentilerini yüzde 2,9'dan yüzde 2,6'ya indirdiğini hatırlatan Burkay, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gelişmiş ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e, gelişen ülkelerde ise büyüme beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,2'ye çekildi. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel mal ticaretinde ise yılın ilk yarısında yüzde 10 düşüş kaydedildi. 2015 yılının ilk 5 ayında ABD'nin ihracatında yüzde 5,1 düşüş gözlenirken; Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve İsviçre'nin ihracatındaki düşüş oranı yüzde 15'lere ulaştı. Zor bir dönemden geçen Rusya'nın ihracatındaki gerileme ise yüzde 29,1 oldu. Türkiye'nin ihracatındaki düşüş oranı ise yüzde 8,4 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu ülkelerin ithalat rakamlarındaki düşüşler de ihracattaki gerilemeyle aynı doğrultuda gerçekleşti. Türkiye'nin yılın ilk 5 ayındaki ithalatı yüzde 10,6 geriledi."

"SERMAYE ÇIKIŞLARI ARTIYOR"

ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasının 2015 yılında dünya ekonomisini şekillendirmeye devam ettiğini dile getiren Burkay, şöyle devam etti: "Bu yıl içinde faiz oranlarını artırmayı planlayan FED, ekonomideki küçülmeye bağlı olarak faiz artışını ötelemek zorunda kaldı. Ancak söz konusu faiz artışlarının eylül ayında başlaması bekleniyor. FED'in faiz artışı küresel ekonomide giderek daha çok hissedilen yeni mali koşulları ortaya çıkarıyor. Bu koşullardan en çok etkilenen ülkelerin başında ise Türkiye gibi gelişen ülkeler geliyor. Gelişen ülkelerde sermaye çıkışı artıyor, döviz rezervi ise azalıyor."

"İRAN PAZARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR"

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 dai

Bu haberler de ilginizi çekebilir