Genelkurmay acil koduyla 'IŞİD' uyarısı

IŞİD ve YPG çatışmasından kaçan mültecilerin akını sürerken Genelkurmay flaş bir uyarıda bulundu.

Genelkurmay acil koduyla 'IŞİD' uyarısı

Suriye sınırında şiddetlenen IŞİD ve YPG çatışmasından kaçan mültecilerin Türkiye’ye akını sürerken Genelkurmay flaş bir uyarıda bulundu.

Başta, Başbakanlık olmak üzere ilgili kurumlara acil koduyla yazı gönderen TSK, IŞİD ile daha etkin mücadele amacıyla sınırdan kaçak geçişlerin önlenmesi için teknoloji desteği istedi.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin hemen karşısında yer alan Suriye’nin Tel Abyad kentinde IŞİD ve PYD’nin silahlı gücü YPG arasında çatışmalar sürüyor.

Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, Türkiye’ye mülteci akını sürerken Genelkurmay Başkanlığı, IŞİD ile mücadele için ilgili kurumlara 14 Haziran’da ‘acil kodlu’ yazı gönderdi. Yazı ilk olarak sınır olaylarıyla ilgili çalışan Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'ne ulaştırıldı. Oradan Başbakanlık, AFAD ve Milli Savunma Bakanlığı'na gönderildi.

SINIRDA KUŞ UÇURTULMAYACAK

910 kilometrelik Suriye sınırından kaçak geçişlerin önlenmesi için teknoloji desteği istendi. Askeri kaynaklar, "İHA’lar yeterli olmuyor. Sınır boyunda gözetleme için zeplin uçurulması ve kayalara kamera yerleştirilmesi talep edildi. TSK, IŞİD ile mücadelesini tavizsiz sürdürüyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı bütçesiyle hayata geçecek balon ve taşlara kamera acilen devreye sokulmalı. Teknolojik imkanlarla verilecek destek IŞİD terör örgütüyle mücadeleyi daha da etkin hale getirecek. Sınırda kuş uçurtulmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

31 KARAKOLDA 54 BİN PERSONEL GÖREVLİ

Kritik yazıda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından terör örgütü IŞİD ile mücadelede her türlü tedbirin alındığı vurgulandı. Hudutlarda bulunan 31 karakolda 54 bin personelle sınırların korunduğuna işaret edildi. İHA ve diğer keşif uçaklarının yüzde 90’ının Suriye sınırında kullanıldığına dikkat çekildi.

7 KİLOMETRE BETON DUVAR ÖRÜLDÜ

Terör örgütlerine katılımları önleme adına alınan fiziki tedbirler de kamu kurumlarına anlatıldı. Buna göre, Suriye sınırında 363 km hendek, 90 km tel engeli, ­68 km toprak set, 7 km beton duvar inşa edildi. 270 km uzunluğunda bölge aydınlatıldı. 1.210 km hudut devriye yolu yenilendi.

175 BİN KAÇAK YAKALANDI

Genelkurmay’ın yazısında yer alan bilgilere göre, 2011 yılından bu yana 48 binden fazla hudut geçiş teşebbüsü önlendi. 175 bin kaçak geçiş ve Suriye’ye kaçış engellendi. 3 bin 582 kişi Suriye’ye geçerken yakalandı.

10 KAT ARTIŞ

5,5 milyon litre akaryakıt, 2 milyon karton sigara, 3,5 ton uyuşturucu, 1,5 milyon uyuşturucu hap, 4 bin silah ele geçirildi.
2011 yılında yakalanan şahıs ve malzemelerin, 2012 yılında yaklaşık 10 kat arttığı gözlendi. 2012, 2013 yılları arasında artış miktarının ise yaklaşık 4 kata ulaştı.

1 MİLYON 625 BİN MÜLTECİ

Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’in sayısını da 1 milyon 625 bin olarak açıklayan Karargah, Ayn El Arab bölgesindeki 205 bin Suriyeli’nin geçiş işlemlerinin hudut birlikleri tarafından yapıldığı aktarıldı.
<< Önceki Haber Genelkurmay acil koduyla 'IŞİD' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER