'Genleri dinle, kalıcı zayıfla'


Sağlıklı zayıflama konusunda 2000'li yılların başından bu yana genler üzerinde yapılan çalışmalar, umut verici sonuçlar ortaya koymaya başladı. Türk bilimadamı Dr. Serdar Savaş öncülüğündeki "GentestDiet" de bu çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıktı. Türkiye ile birlikte bütün dünyada hızla yayılmaya başlayan GentestDiet'i, ülkede sadece 18 diyetisyen uyguluyor. Bunlardan biri olan Şifa Üniversitesi Hastanesi Menderes Polikliniği Diyetisyeni Nesli Nur Azim, GentestDiet'in diğerlerinden farkını anlattı.

Diyetisyen Azim, nutri-genetik beslenmeyle danışanın sağlıklı ve kalıcı kilo verdiğini söyledi. Nutri-genetik diyeti anlatan Azim, "Her danışanın beslenme şekli kendine özeldir. Her danışanın özel besin çeşitlerini, genetik özellikleri belirliyor. Bu diyetle danışana özel beslenme programı oluşturuyoruz. Böylece verilen kiloların daha sonra geri alınmasının da önüne geçiyoruz." dedi. Gen analizinin diyetisyenlere yol gösterdiğini ifade ederek, "Uygulama sayesinde diyetisyenler, danışanların nasıl kilo verebileceğini görüyor. Kişiye özel diyet programlarıyla bir yandan danışanın kalıcı şekilde zayıflamasını, diğer yandan doğru beslenmesini ve sağlıklı bir hayat sürmesini sağlıyor." dedi.

'DAHA SAĞLIKLI BESLENİYOR'

Nesli Nur Azim, şunları kaydetti: "Hayat tarzını yavaş yavaş değiştiren danışan, zamanla günlük yiyeceklerini dahi şahsına özel miktarlarda almaya alışıyor. Yediği her yiyeceğin, kendini daha sağlıklı bir geleceğe hazırladığını öğreniyor. Üstelik kendi metabolizmasının ihtiyaçlarına göre diyet yaptığı için de verdiği kiloları geri almıyor. Diyet, danışanın metabolizmasına göre programlanıyor. Böylece vücut, ihtiyacı olan besinleri alarak sağlıklı bir yapıya kavuşuyor. Danışanın önüne yeni bir hayat rotası koyuyoruz ve böylece zayıf olan yönlerini kuvvetlendiriyoruz. Eksiltmesi gereken gıdalar varsa bu testten sonra belli oluyor ve danışanın bu gıdaları azaltmasına yardım edip vücudun kontrolünü sağlıyoruz."

İKİ DAKİKADA GEN ANALİZİ

Gen analizinin çok kolay olduğunu söyleyen Azim, "Yanak içi dokuya pamuklu bir çubuğun sürülmesi yeterli oluyor. Kişi herhangi bir acı duymadan yapılan bu analiz, yaklaşık 2 dakika sürüyor." dedi. Azim, diyeti anlatırken, "Kilo veren danışana, tüketmesi gereken yağ, karbonhidrat değerlerini ve türlerini anlatıyoruz. Sonra test sonucuna göre günlük alınması gereken vitamin ve mineral değerlerini, toplum ortalamasının üzerinde veya altında danışana özgü belirliyoruz. Örneğin bir kişide oksidatif stresin olumsuz etkilerine karşı koruyucu genler hızlı çalışmıyorsa kişiye özel antioksidan besin miktarı, gerektiği takdirde de vitamin takviyesi öneriyoruz." dedi.

'D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ÖNEMLİ'

Türkiye'de ve bütün dünyada son dönemlerde yüksek oranda görülen D vitamini eksikliğine de dikkat çeken diyetisyen Azim, "GentestDiet'te vitamin D reseptörüne de bakıyoruz. D vitamininin beslenmede etkisi büyük olduğu için tespit edilen eksikliklerin takviyesini yapıyoruz. Danışanın D vitamininden maksimum yararlanması için pratik önerilerde de bulunuyoruz." dedi.

'HASTALIKLAR BESLENMEYLE ÇOK İLGİLİ'

"Genetiğinde hastalık riski olanların beslenmesiyle de ilgileniyoruz, çünkü bu hastalıkların hepsi beslenmeyle direkt bağlantılı." diyen Nesli Nur Azim'e göre, "Çevresel faktörler arasında insanı ve hastalıkları en çok etkileyen unsur beslenmedir. Gen testi yapılan danışan, kendi metabolizması hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oluyor. Bu diyet sayesinde danışan, yüzde 99 nasıl beslenmesi gerektiğini öğreniyor ve hayat boyu sürecek beslenme alışkanlığı kazanıyor." dedi.

'İKİ GÜN ORUÇ, OBEZİTEYE ÇARE OLUYOR'

Azim, şunları söyledi: "PPARG geni daha az aktif olan insanlar, beslenmedeki yağların ve rafine karbonhidratların olumsuz etkilerine daha duyarlıdır. Danışanlarda, yağ türlerinin birbirilerine olan oranı ayarlandıktan sonra kilo yönetiminin kontrolünü daha kolay sağlıyoruz. Başka bir gen olan FTO geni de yağ kütlesi, obezite ve aynı zamanda beynin yeme alışkanlığıyla ilgili olan bölgeleriyle ilişkilidir. Bu genin aktivitesi, yemek yeme ve oruç tutmayla değişebiliyor. Ben de hastalarıma, ister niyet etsinler dinî vecibe açısından sevaplarını alsınlar, isterlerse haftada iki gün vücutlarını dinlendirsinler tavsiyesinde bulunuyorum."

GEN TESTİNDE NELERE BAKILIYOR?

Bu testte beslenmeyle ilgili birçok genin analizinin yapıldığını söyleyen Azim, "Bu genlerin ve testte yer alan daha birçok genin analizi sonucunda danışanın tuz, kafein, laktoz ve glutene olan hassasiyetlerini ölçüyoruz. Bu diyetle danışanın, hangi tür egzersizler yapması gerektiğine de karar veriyoruz. Böylece danışana özgü en doğru beslenme planını hazırlıyoruz. Bu küçük dokunuşlarla diyetisyene gelen danışanlara sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve hastalıklardan da kendisine özgü koruma sağlıyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Genleri dinle, kalıcı zayıfla' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER