Gezi Parkı ve Çarşı davası: Savcı tüm taleplerin reddini istedi

Geçen temmuz ayında birleştirilen Gezi Parkı ile Çarşı Grubu davalarının ilk duruşması bugün görülmeye başlandı. Aralarında Osman Kavala ve Henri Barkey'in de bulunduğu 52 kişi ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsle' suçlanıyor.

SHABER3.COM

Gezi Parkı davasında yerel mahkemenin verdiği beraat kararlarının, İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından, aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 16 kişinin ‘Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılandığı dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmüştü.

Beşiktaş taraftar grubu ‘Çarşı’ üyesi 35 kişinin, ‘Darbeye teşebbüs’, ‘Terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘Suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘Polise direnmek’ ve ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’ suçlarından yargılandığı ve tüm suçlamalardan beraat ettiği dava da, Yargıtay tarafından bozulmuş ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye başlanmıştı.

Yargıtay, bozma ilamında ‘Gezi Parkı ile Çarşı davalarının arasında hukuki bağlantı olduğu’ gerekçesiyle birleştirilmesine karar verilmesi gerektiğini kaydetmişti.

30. Ağır Ceza Mahkemesi, 13.Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı göndererek, davaların birleşmesine onay verdiğini belirtmişti. Davalar, 30 Temmuz 2021 tarihinde 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

Duruşma daha geniş salonu olan 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşmaya Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala, CHP Milletvekillleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP Milletvekilleri Zülayha Gülüm, Zeynel Özen, birçok ülkenin konsolosluk temsilcileri ve avukatlar katıldı.

Tutuklu sanık iş insanı Osman Kavala SEGBİS ile katılırken diğer tutuksuz sanıklar duruşmada hazır bulundu.

'Beyanlarımız alınmadan birleştirildi'

Mahkeme başkanı usul itirazı olup olmadığını sordu. Avukat Ali Rıza Dizdar, "Biz Çarşı davası olarak bilinen ve bilhassa kadın, çocuk ve insan hakları konusunda duyarlı olan müvekkilerimizi temsil ediyoruz. Dosyaların birleştirilmesi usul hukukuna aykırıdır" dedi. Dizdar şöyle devam etti: "Sizin olmadığınız bir günde, adli tatilde, bizim yazılı beyanlarımız yokken ve bu dosya ile birleştirilmesi istenen dosyadaki deliller de bilinmeden birleştirildi. Biz Çarşıyı mı anlatacağız, onlar ne anlatacak? Sonra Çarşı her şeye karşı."

'Mahkeme istiareye mi yattı'

Çarşı avukatlarından Ömer Kavili ise, "Savunma avukatlarına birleştirme talebiyle ilgili beyanlarını sordunuz. Diğer mahkeme buradan dosya istedi mi? Yok. Diğer mahkeme istiareye mi yattı? Bu doğrudan doğruya siyasi bir müdahale olduğu izlenimi veriyor" dedi.

Kavili şöyle devam etti: "Osman Kavala bir onurdur. Onun ne ilgisi var Çarşı davasıyla? Bizim beyanda bulunmamız için hakim sıfatıyla bizden görüş isteyebilmeniz için önce dosyadaki delillere erişim hakkı sağlamanız gerekir."

Duruşma avukatlar tek tek söz alarak usule itiraz ediyor.

'Hem hukuksuzluk hem işkence'
Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar, "Müvekkilim açısından dosyaların ayrılmasını talep ediyorum. Hem Çarşı hem diğer davada şahıs ve olay yönünden hiçbir bağlantı yoktur. İki dava birbirinden tamamen ayrıdır. Müvekkilim için 52 kişinin yargılanacağı birbirinden farklı üç olayla yargılamaya gidiliyor. Bu hem hukuksuzdur hem de işkencedir" dedi.

Savcı taleplerin reddini ytalep etti

Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, dosyaların ayrılması yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Heyet, saat 13.45'e kadar ara verdi.
<< Önceki Haber Gezi Parkı ve Çarşı davası: Savcı tüm taleplerin... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER