Gezi Parkı'nın mülkiyeti İBB'den alındı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Mart 20 2021
Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alındı. Parkın mülkiyeti ise artık Sultan Beyazıt Vakfı'na ait.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınarak “Sultan Beyazıt Vakfı”na geçtiğini açıkladı. 
 
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “2008’de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, ‘Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçti” denildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, devir işleminin 12 Mart 2021 tarihi ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tescil edildiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2008’de yapılan kanuni düzenleme ‘Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur’ ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 2008’den 2019’a kadar 647 eser, 2019’dan bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da Vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir.”

Devir işlemleri ise Vakıflar Kanunu 30. maddesine dayandırıldı. Vakıflar Kanunu 30. Maddesi ise şöyle:

“Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" mesajı verildi.

Taksim'deki Gezi Parkı'nın alınmasıyla ilgili olarak kendilerine haber verilmeden yürütülen bir günlük bir yazışma olduğunu kaydeden İBB, "Yüzbinlerce İstanbullu’nun oy vererek yapılmasını istediği y

Bu haberler de ilginizi çekebilir