Gezici'nin son anket sonuçları çok konuşulacak

Gezici Araştırma'nın 4 bin 860 katılımcıyla yüz yüze görüşerek yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

Gezici'nin son anket sonuçları çok konuşulacak

7 Haziran seçim sonuçlarını aylar öncesinden tahmin eden Gezici Araştırma Merkezi’nin 25-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında 4 bin 860 katılımcıyla yüz yüze görüşerek yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Halkın yüzde 64.4’ü kaos ortamının sebebi için “erken seçim arayışı” dedi.

Bugün'den Cihan Acar'ın haberine göre, halk, art arda gelen şehit haberleriyle sarsılan Türkiye'deki kaos ortamını erken seçim planına bağladı. Gezici Araştırma Merkezi'nin yaptığı son ankette halkın yüzde 64,4'ü Türkiye'de yaşanan kaos ortamını erken seçimden farklı bir sonuç çıkarma girişimi olarak gördü. Halkın yüzde 56,8’ine göre hükümetin kurulması önündeki en büyük engel Cumhurbaşkanı Erdoğan...

7 Haziran seçim sonuçlarını aylar öncesinden tahmin eden Gezici Araştırma Merkezi’nin 25-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında 4 bin 860 katılımcıyla yüz yüze görüşerek yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankette "Türkiye'de yaşanan kaos ortamı erken seçimle farklı bir sonuç çıkarma girişimi midir” sorusuna halkın yüzde 64,5'i evet yüzde 35,5'i hayır cevabını verdi. Ayrıca halkın yüzde 70,9 hükümetin sorunlarınızı çözmekte ve ülkeyi yönetmekte başarısız olduğunu ifade etti.

HDP’DE EMANET OY YOK

7 Haziran seçimlerinin tekrar olması durumunda sonuçların değişmediğini ortaya koyan ankette AKP yüzde 41,9, CHP yüzde 26,3, MHP yüzde 15,3 HDP ise yüzde 12,3 oy aldı. Ankette halkın en önemli sorunlarının başında ekonomi geldiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: "Erken seçim olma ihtimalinin zor olduğu, AKP'nin ekonomide rahatlama yaşatmadan seçimi tekrarlatmasının mümkün olmadığı görülüyor. Terör konusuyla, MHP içerisindeki emanet oyları, AKP kendine çekebilir. Bahsedildiği gibi HDP içerisinde emanet oy yoktur, HDP seçmeni uzun süre kalıcı görünüyor.”

KOALİSYONUN ÖNÜNDEKİ ENGEL ERDOĞAN

7 Haziran seçimlerinde hükümet çıkmayınca koalisyon seçenekleri önem kazandı. Fakat halk hükümetin kurulması yönündeki en büyük engelin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyledi.
"Sizce hükümetin kurulması yönünde en büyük engel nedir?" sorusuna halkın yüzde 56,8'i Recep Tayyip Erdoğan'ı derken halkın yüzde 25,2'si muhalefet, yüzde 18'i ise Ahmet Davutoğlu'nu hükümetin kurulması önündeki engel olarak gördü.

HALK ÇÖZÜMÜ KOALİSYONDA GÖRÜYOR

Ankette Türkiye'deki kaos ortamının çözümü olarak koalisyon kurulması ön görülüyor. Halkın yüzde 61,8’i koalisyonun olumlu hava yaşatacağını düşünürken, yüzde 63’ü AKP’nin tek başına iktidar olmasının daha olumsuz havaya neden olacağını savundu.

HALKIN YARISI GEÇİNEMİYORUM DİYOR

“Hanenizin geçimini rahatça sağlayabiliyor musunuz. Yani Ekonomik olarak geçim sıkıntısı yaşıyor musunuz” sorusuna halkın yüzde 67.4’ü ‘geçim sıkıntısı yaşıyorum’ cevabını verirken yüzde 47’si ‘geçinemiyorum’ dedi. % 21.2’si ise işsiz olduğunu ifade etti.

AKP, SURİYE'YE SAVAŞ AÇACAK

Ankette halkın yüzde 84.2’si Suriye'ye askeri bir operasyon yapılmasına karşı. Halkın yüzde 76’sı ise AKP’nin Suriye’ye savaş açabileceğini düşünüyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARISIZ

Ankette 2012 yılında başlayan çözüm sürecine ilişkin bilgiler de yer aldı. “AK Parti iktidarının bahsettiği çözüm süreci sizce başarılı oldu mu” sorusuna halkın yüzde 89,2'si ‘hayır’ dedi.

ERDOĞAN OTORİTERLEŞİYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 67,2’si hükümetin karar alma sürecinde daha bağımsız olması gerektiğine vurgu yaptı. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek daha otoriterleştiğini / Baskıcı olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna ise yüzde 67,6'sı ‘evet’ cevabını verdi. Yüzde 37.7’lik AKP seçmeni de Erdoğan’ın otoriterleştiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için halkın yüzde 66,1'i 'sert ve tek adam üslubu içinde davranıyor' yorumunda bulunurken AKP seçmeninin yüzde 35’i “Erdoğan daha toleranslı ve uzlaşmacı olmalı” görüşünde birleşti.

<< Önceki Haber Gezici'nin son anket sonuçları çok konuşulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER