Gıdaya yüzde 177 zam

Birleşik Kamu İş’in ekim ayı Halkın Enflasyonu Araştırması’na göre; yılın ilk dokuz aylık döneminde gıda fiyatlarındaki artış ise üç haneli oranlara çıkarak yüzde 110.6 oldu. Gıda fiyatlarında son bir yıllık artış ise yüzde 177'yi geçti.

SHABER3.COM

Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaş temel gıda ürünlerine erişemiyor. KAMU-AR’ın konu ile ilgili yaptığı çalışmalara göre; bu yılın 9 ayında gıda fiyatlarındaki artış üç haneli oranlara çıkarak yüzde 110,6 oldu.

64 TEMEL GIDA MADDESİ ESAS ALINDI
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, konfederasyonun AR-GE birimi KAMU-AR’ın ‘Halkın Enflasyonu Araştırması’nın ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlenen, halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan sepetin esas alınarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Ekim 2022 sonuçları şöyle:

100 LİRALIK GIDA SEPETİ 277.7 LİRAYA ÇIKTI
Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttı. Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında arttı. Ancak geçen yıl ekim ayında 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl ekim ayında 277,5 lira ödemek gerekiyor.

EKMEK, UN, BULGUR FİYATLARI BİR AYDA YÜZDE 8.5 ARTTI
Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, ekimde bir önceki aya göre yüzde 8,5 oranında artış kaydetti. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 1,9 oranında artış yaşanan ekim ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 5,7 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 0,9 oranında artış oldu.

SEBZE FİYATLARI YÜZDE 20 YÜKSELDİ
Meyve fiyatlarının yüzde 1,7 oranında arttığı ekimde sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 20,2 oranında artış yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 2 arttığı ekimde, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6,3 oranında artış kaydedildi.

Vatandaşlar 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için ekimde, bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında daha fazla para ödedi.

SON BİR YILDAKİ ARTIŞ YÜZDE 177.5 OLDU
Yılın ilk dokuz aylık döneminde gıda fiyatlarındaki artış ise üç haneli oranlara çıkarak yüzde 110,6 oldu. Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise yüzde 177,5 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaşlar Ekim 2021’de 100 liraya dolan bir gıda sepeti için bu yıl aynı ay 279,3 lira ödemek zorunda kaldılar.
<< Önceki Haber Gıdaya yüzde 177 zam Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER