GMİS Genel Başkanı: TTK, havza tarihinin en düşük işçi sayısına düştü


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 168 yıllık havza tarihinin en düşük işçi kadrosuyla çalışılan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) yeni işçi alımı için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ocağa girmesini beklediklerini söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) tarafından düzenlenen bir yemekte ağırlandı.

ZGC Başkanı Derya Akbıyık, bölgenin ve Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın yönetim kurulunu ağırlamış olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) tarihinin en düşük sayıda işçisiyle en az üretimini gerçekleştirebildiğine dikkat çeken GMİS Genel Başkanı Demirci, "Birinci önceliğimiz TTK'nın işçi açıklarının giderilmesidir." dedi.

TTK, TARİHİNİN EN AZ SAYIDA İŞÇİSİYLE EN AZ ÜRETİMİNİ YAPIYOR

Soma faciasının ardından başlayan yasal düzenlemeler nedeniyle adeta üretim yapamaz hale geldiklerini belirten Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zonguldak, kamu ve özel sektörüyle ciddi bir bedel ödedi. Adeta üretim yapamaz hale geldik. TTK, tarihinin en az sayıda işçisiyle çalışıyor ve 2015 yılında satılabilir üretim 1 milyon tonun altına indi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin, Soma sonrasında iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan düzenlemeleri abartılı uygulamaları da üretimin düşmesine neden oldu.
168 yıllık havza tarihinde kayda geçen hiçbir kazanın yaşanmadığı hidrojen sülfür gazı sensörleri yok diye üretim yapamadık. Diğer taraftan özel sektör madenciliği de durma noktasına geldi. Soma sonrası yapılan yasal düzenlemelerle artan maliyeti karşılayacak olan hükümet, ne yazık ki hala bu düzenlemeyi hayata geçiremedi. Özel sektörde sıkıntılar devam ediyor."

TTK, TÜRKİYE'NİN MADENCİLİK OKULUDUR

168 yıllık üretim kültürüne sahip olan TTK, aynı zamanda Türkiye'nin madencilik okulu olduğunu belirten GMİS Genel Başkanı, şöyle devam etti: "TTK'dan vazgeçilebilmesi bu nedenle dahi mümkün değildir. Taşkömürü, demir-çelik sektörünün, enerji sektörünün ve ağır sanayinin vazgeçilmez ana hammaddelerinden biridir. Stratejik bir üründür. Diğer yandan TTK, halen Zonguldak'ın ve bölgenin bel kemiğidir. Bu nedenledir ki TTK'ya işçi aldırmak için çaba harcamak sadece Genel Maden İşçileri Sendikası'nın değil Zonguldak'taki tüm kurumların ve tüm kesimlerin görevidir."

Konuşmanın ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK'da 5 bin işçi açığı olduğunu, iş yerinde güvenli çalışma için asgari 3 bin 200 işçinin alınması gerektiğini vurguladı.

İŞÇİ ALINMASI İÇİN BAŞBAKAN'IN OCAĞA GİRMESİNİ BEKLİYORUZ

ZGC Başkanı Derya Akbıyık'ın "İşçi alımının başbakanın ocağa inmesiyle endekslendiğini düşünüyorum. Başbakanı ocağa indirmek için ne tür bir çalışma yapacaksınız?" sorusuna ise GMİS Genel Başkanı, şu cevabı verdi: "Başbakanımızı her gördüğümüzde Türk-İş Başkanımızla birlikte Zonguldak'a davet ettik. Zonguldak'a gelip maden ocağına gireceğini söyledi, çünkü hiç maden ocağına inmemiş, yeraltını görmemiş. Onun sözünü verdi. Maalesef Türkiye'nin gündemi her saat değişmeye başladı. O akşam Ankara'da patlama meydana geldi. Türk-İş nezdinde ve GMİS ve tüm milletvekillerimiz aracılığıyla Başbakanımızı Zonguldak'a davet ediyoruz ve her platforma gördüğümüzde de davet ediyoruz. İnşallah Zonguldakımıza en kısa zamanda gelir ve o işçi alımı sözünü de verir. Çünkü buraya gelip ocağa girmesi de bir başına bir işe yaramıyor yoksa ocağa görmüş görmemiş bizi pek enterese etmiyor. Önemli olan ocağa girip işçi açıklarını görüp Zonguldakımızın yeraltındaki madenimizi yer üstüne çıkartarak ülke ekonomisine kazandırmaktır bizim görevimiz."
CİHAN
<< Önceki Haber GMİS Genel Başkanı: TTK, havza tarihinin en düşük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER