Göç, mültecilerin sağlığını da bozuyor

Göç, mültecilerin sağlığını da bozuyor

Sağlık-Sen tarafından Ankara'da düzenlenen Sağlık Okur Yazarlığı Sempozyumu'nun, 'Göç ve Halk Sağlığı' oturumunda çarpıcı konular ele alındı. Yapılan sunumlarda göçün mültecilerin sağlığını bozduğu ve sağlık hizmetlerine ulaşmada yabancı olmaktan kaynaklı zorluklar bulunduğu belirtildi. Göç sebebiyle en çok beslenme bozukluğu ve buna bağlı hastalıklar ortaya çıkarken, çocuk sağlığı da dikkat çekici konu olarak ele alındı.

SURİYE'DE 11,8 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ; BUNUN 1,9 MİLYONU TÜRKİYE'DE

Sempozyumda 'Türkiye'de Göçlerde Sunulan Hizmetler' başlıklı bir sunum yapan AFAD Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer, Suriye içinde yerinden edilen kişi sayısının 7,6 milyon, Suriye dışına göç eden kişi sayısının 4,05 milyon, yerinden edilen toplam kişi sayısının ise 11,8 milyon olduğunu ifade etti. Özer, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilerde, 2,1 milyonu aşkın Suriyeli kaydı içerisinden geri dönüş gibi nedenlerle çıkarılanlar sonrası, 1,9 milyon Suriyelinin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Bugüne kadar yapılan toplam sağlık ödemesinin 881 milyon 533 bin 273 TL, 2015 yılı içerisinde kampların dışındaki illere gönderilen sağlık ödemesinin, 89 milyon 162 bin 32 TL olduğunu belirten Özer, 2015 yılında kampların olduğu illere ayrıca sağlık için ödenek aktarıldığını, bu miktarın diğer tüm giderlerle birlikte gönderildiğini kaydetti.

Geçici Barınma Merkezleri Dışında Verilen Hizmetler hakkında da açıklamada bulunan Fatih Özer, 1 milyon 812 bin 144 Toplam biyometrik kayıt bulunduğunu, 383 bin 877 yatan hasta, 275 bin 166 ameliyat, 4 milyon 852 bin 678 GBM Dışı Poliklinik, 4 milyon 316 bin 424 GBM İçi Poliklinik olmak üzere toplamda da 9 milyon 169 bin 102 poliklinik kaydı olduğunu ifade etti.

SURİYELİLERİN SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞIMI İÇİN ARAPÇA HİZMET SUNULACAK

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Turizm Daire Başkanı Dr. Dt. Gül Ateş ise sempozyumda yaptığı konuşmada, Suriyeli mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimi konusunda bilgi verdi. Ülkemizde bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyelinin çoğunun sağlık hizmetlerini nerede, nasıl ve hangi şartlara göre alacaklarını bilmediğini vurgulayan Ateş, bunun da büyük sorun oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bölgedeki Suriyeli mültecilerin yüzde 45'ine sahip çıktığını anlatan Gül Ateş, ülkeye gelen Suriyeli mültecilerin yüzde 85'ini kadın ve çocukların oluşturduğunu, Suriyeli kadınların yüzde 24,6'sının sağlık hizmeti alamadığını, 2013 Saha Araştırması sonuçlarına göre kamplarda yaşayan 5 yaş altı çocukların yüzde 26,2'sinin çocuk felci, 10 yaş altı çocukların da yüzde 28,2'sinin kızamık aşısı olamadığını kaydetti.

Suriyeli mültecilerin çocuklarının risk altında göründüğünü belirten Ateş, Suriyeli anneleri sağlık hizmetleri ile ilgili bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Gül Ateş, sağlık hizmeti sunumunu sağlamak ve kolaylaştırmak amacıyla Suriyeli sığınmacılara Arapça destek verecek özel hat kurulacağını söyledi. Ayrıca Ateş, Arapça hazırlanacak web sitesinden çocukları ve gebeleri için kritik bilgiler verileceğini, hekimle hasta arasındaki lisan sorununun da tercümanlar vasıtasıyla çözüleceğini kaydetti.
Suriyeli sığınmacıların Türkiye'deki sağlık sistemini tanımasının halkla ilişkiler modelleri uygulanarak sağlanacağını da ifade eden Ateş, Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF'in ortak yürüteceği proje ile korunmaya muhtaç binlerce Suriyeli misafir anne ve çocukların sağlık hizmetlerinden etkin ve verimli bir şekilde faydalanmasının sağlanacağını vurguladı.

GÖÇLER BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLUYOR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da konuşmasında, mültecilerin karşılaştıkları belli başlı sağlık sorunlarının, beslenme bozuklukları, dehidratasyon, şok, ölüm, yanıklar, yaralanmalar, besin zehirlenmeleri, üreme sağlığı sorunları, yetersiz DÖB sonucu büyüme ve gelişme gerilikleri, anne ölümleri artış, kronik beslenme yetersizlikleri, iyot yetersizliği, D Vitamini yetersizliği ve CYBH artışı olduğunu anlattı.

CİHAN
<< Önceki Haber Göç, mültecilerin sağlığını da bozuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER