Göçerlerin bir aylık zorlu yolculuğu başladı

Göçerlerin bir aylık zorlu yolculuğu başladı

Havaların ısınmasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalara gitmek için yola düşen göçerler, koyun sürüleriyle çıktıkları uzun yolculukta en çok zorlandıkları Hasankeyf Köprüsü'nden geçti.

Kışlaklardan çıkardıkları sürülerle zorlu bir yolculuğa başlayan göçerler, yaklaşık 1 ay sonunda Bitlis'in Tatvan ilçesine ulaşacak. Kimi zaman zorlu arazi koşullarından sürülerini geçiren çobanlar, günü birlik kurdukları çadırlarda geceyi geçiriyor, kısıtlı imkanlarla yaptıkları yemeklerle karınlarını doyuruyor. Sürülerin oluşturduğu manzara, kuzuların sesiyle görsel bir şölene dönüşüyor. Çocukluğundan beri göçerlik hayatı yaşadığını anlatan Yılmaz Tür, 10 gün önce Mardin'den yola çıktıklarını ve 20 gün sonra Tatvan'da olacaklarını söyledi.

Mardin'de havaların ısındığını ve hayvanların beslenemediğini belirten Tür, hayvanların beslenmesi için yeşil alanlara göç ettiklerini söyledi. Yollarda çeşitli zorluklar yaşadığını anlatan Ali Tekin ise kara yollarında geçtikleri için araç sürücülerinin anlayış göstermediği ve çoğu zaman araçların sürünün içine daldığını ve hayvanlarını telef ettiğini söyledi. Tekin, "Uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Çoğu zaman kara yolunu kullanıyoruz. Bazen istemeden de olsa ekinlerin köylere yakın yerlerde hayvanlar ekinlere girince köylülerle de tartışma ve hatta kavgamız oluyor. Zorlu bir yolculuk ama bu yolculuğu yapmak zorundayız çünkü bu bizim geçim kaynağımız. Hayatımız dağlarda geçiyor araç sürücüleri ve köylülerden anlayış bekliyoruz." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Göçerlerin bir aylık zorlu yolculuğu başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER