"Göçmenlerin işlediği suçlar, göçmenlerle ilgili algıdan daha az problem"


Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Kriminolojik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Thomas Bliesener, "Göçmenler suça bulaşma konusunda Almanlardan daha ileride değil." dedi.

Mitteldeutsche Zeitung gazetesine konuşan Bliesener, suç işleme konusunda göçmen topluluklarla Alman toplumu arasında önemsiz farkların olduğunu söyledi. Enstitü müdürüne göre, göçmenlerle ilgili suçlamaları değerlendirirken, bu gruba mensup insanların yaşadığı sosyal çevreyi ve nüfus şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bliesener, "Göçmenler daha genç ve erkek nüfusu daha fazla. Ve biz biliyoruz ki, suç işleyenler Almanlar da dâhil olmak üzere erkek gençler arasında daha çok görülüyor." diyor. Uzmanın araştırmalardan çıkardığı sonuçlara göre göçmenlerde suç işleme oranı yüzde bir veya iki oranında yukarıda. Ancak göçmenlerdeki genç erkek oranı hesaba katıldığında göçmen gruplarla Alman toplumu arasında suç işlemeye temayül açısından bir fark kalmıyor.

BİRİNCİ NESİL ÇOK UYUMLUYDU VE ALMANLARDAN DAHA AZ SUÇ İŞLİYORDU

Araştırmalara göre hatta birinci nesil göçmenler genel olarak çok uyumlu bir tavır sergilemiş ve Almanlara kıyasla bariz derecede az suça karışmış. Diğer nesillerde ise suç oranları Alman toplumundaki suç oranları ile aynı seviyeye yükselmiş. Kriminolojik Araştırmalar Enstitüsü'nün müdürü, problemin göçmenlerde görülen suç eylemlerinin göçmenlerle ilgili algıdan daha az problem teşkil ettiğini söylüyor. "Göçmenler söz konusu olduğunda daha az iyi niyetle yaklaşılıyor." diyen uzman, göçmenlerin suçlu olabileceği izlenimini güçlendiren bilgilerin memnuniyetle kabul edildiğinden yakınıyor.

Bliesener, bu gibi konularda söylentilere kulak vermek yerine daha nesnel ve doğru olmayı tavsiye ediyor ve mültecilerle ilgili algının da çoğunlukla yanlış olduğuna dikkat çekiyor. Bliesener şöyle diyor: "Faktörleri hesap ettiğimizde değerlerin aynı olduğunu görüyoruz. Almanya'daki mülteciler genel olarak entegre olmaya istekli ve özellikle bu yüzden suça karışmıyorlar. Uzmana göre suç işleyen mülteciler, Avrupa ülkelerinde işsiz güçsüz dolaşan ve entegre olma şansı olmayanlardan çıkıyor." CİHAN
<< Önceki Haber "Göçmenlerin işlediği suçlar, göçmenlerle ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER