Gökçek’in Arınç çıkışının arkasından bakın ne çıktı?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile girdiği sert tartışmada, belediyenin borçlarının kanuna aykırı olarak silinmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gökçek’in Arınç çıkışının arkasından bakın ne çıktı?

Hazine Müsteşarlığı, belediyenin 642 milyon liralık borcunu sildi. Sayıştay, kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesini isterken, dün kabul edilen torba kanunda borcun sıfırlanmasını içeren madde bulunduğu ortaya çıktı.

Zaman'dan Ahmet Dönmez'in haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘paralel yapı’ çıkışlarının arkasından 642 milyon liralık kıyak çıktı. Meclis Genel Kurulu’nda dün kabul edilen torba kanundaki bir maddenin bununla ilgili olduğu anlaşıldı. Geçici 1. madde, belediyelerin 31 Aralık 2004 tarihi itibarıyla uzlaşma kapsamına girmiş borçlarının sıfırlanmasını öngörüyor. Bu, ‘adrese teslim’ bir madde. Perde arkasında ise Sayıştay denetçilerinin ortaya çıkardığı büyük bir skandal yatıyor. 

Sayıştay, 2013 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan müthiş bir kıyağı ortaya çıkardı. Rapora göre Hazine Müsteşarlığı, kanuna aykırı olarak belediyenin 642 milyon liralık borcunu sildi. Bu işlem, Bakanlar Kurulu’ndan da gizlendi. Sayıştay 3. Dairesi, 2015 Ocak ayında aldığı bir kararla Gökçek’in borçlarını silme uygulamasının haksız olduğuna ve kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesine hükmetti. Bunun üzerine Gökçek, AKP nezdinde girişimlerde bulundu ve çabası sonuç verdi. Torba kanuna eklenen adrese teslim madde ile Gökçek’in borçlarının tamamen sıfırlanması sağlanacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın son dönemdeki ‘paralel yapı’ çıkışları ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la yaşadığı polemiğin de bununla ilgili olduğu belirtiliyor.

Sayıştay raporuna göre Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Aralık 2004 tarihi itibarıyla Hazine’ye 296 milyon 967 bin 648 lira borcu vardı. Fakat 2013 yılına gelindiğinde faiz ve gecikme zamlarıyla birlikte bu borç, 1 milyar 269 milyon 469 bin 73 liraya yükseldi. Belediye, 24 Mayıs 2013 tarihinde uzlaşma için Hazine Müsteşarlığı ile masaya oturdu. Bu sayede belediyenin toplam borcu, 1 milyar 41 milyon 599 bin 231 liraya düşürüldü. Hazine, belediyenin indirilen bu 227 bin 869 bin 842 lira borcunu Bakanlar Kurulu’na bildirdi. Kabine de bu kararı onayladı. Aynı uygulama, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait ASKİ ve EGO şirketleri için de yapıldı. Fakat Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan kıyaklar bunlarla bitmedi. Kanun gereği uzlaşma dışı bırakılan miktar 641 milyon 984 bin 881 liraydı. Hazine Müsteşarlığı, kanunlara aykırı olarak bu borcu da doğrudan kayıtlardan sildi. Bununla birlikte, kıyak kararı Bakanlar Kurulu’ndan gizlendi.

Sayıştay denetçileri, 2013 yılı Hazine Müsteşarlığı denetimlerinde bu skandalı tespit etti. Durumu TBMM’ye rapor etmek için de 2013 yılı denetim raporları arasına aldı. Ancak Sayıştay yönetimi duruma müdahale etti ve denetim raporunun Meclis gündemine gelmesini engelledi. Bunun üzerine denetçiler konuyu Sayıştay yargısına taşıdı. Sayıştay 3. Dairesi, denetçileri haklı buldu. 8 Ocak 2015 tarihli ve 241 sayılı kararıyla, yaklaşık 642 milyon liralık bu tutarın ‘kamu zararı’ olduğunu tescilledi. Kayıtlardan sıfırlanan bu paranın da tekrar Hazine’ye ödenmesine hükmetti.

Sayıştay Dairesi, söz konusu kamu zararının faturasını da Hazine Müsteşarlığı’nda genel müdür yardımcısı olan Hakkı Karataş, Hazine Uzmanı Harun Doğan ve muhasebe yetkilisi Can Memduh Erdem’e çıkardı.

Kanunda Gökçek’in borçlarının tarihi baz alındı

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre Melih Gökçek, bu karar üzerine farklı arayışlara girişti. Borçlarından kurtulabilmek için hükümet nezdinde girişimlerde bulunmaya başladı. Çabası da sonuç verdi. AKP, Hazine kayıtlarından silinen borçları affetmek için dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba kanuna bir madde koydurdu. Maddede, tam da Gökçek’in borçlarının tarihi baz alınmıştı. 31 Aralık 2004 tarihi ve öncesine ait uzlaşma kapsamına girmiş belediye borçlarının bütün gecikme zammı ve faizlerinin silinmesi öngörülüyor.

<< Önceki Haber Gökçek’in Arınç çıkışının arkasından bakın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER