Görme engelliler için yeni umut

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 30 yıldır yüzde 70 görme kaybıyla yaşayan 45 yaşındaki Cennet Çivril'in gözleri, 4 kardeşinden alınan kök hücrelerin nakledilmesiyle tekrar görmeye başladı.

Görme engelliler için yeni umut

Seydikemer'in Atlıdere Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ekrem Çivril'in eşi Cennet Çivril'in, 15 yaşında geçirdiği hastalık sonrası gözlerinin yüzeyindeki saydam doku bozuldu ve yüzde 70 görme kaybı yaşadı. Hasta ziyareti için bir süre önce Fethiye Özel Letoon Hastanesi'ne gelen Çivril, göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hasan Tekin'e muayene oldu. Op. Dr. Tekin, kardeşlerinden alınacak kök hücrelerin nakliyle görme kaybının giderilebileceğini söyledi.


KARDEŞLERİNDEN YARDIM İSTEDİ 

Tedavi umuduyla büyük sevinç yaşayan Çivril, kardeşlerini arayarak yardım istedi. Kardeşler Hasan Esen (70), Mehmet Ali Esen (67), Sakıp Esen (56) ve Hatice Olçaş (54) hemen hastaneye gelerek kök hücre örneği verdi. Kök hücrelerin tedaviye uygun olduğunun anlaşılmasıyla ameliyat kararı alındı.


AMELİYAT BAŞARILI GEÇTİ 

11 Mart günü yapılan ve 3 saat süren ameliyatta, kardeşlerinden alınan kök hücreler Çivril'in gözüne nakledildi. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Hasan Tekin, göz yüzeyinde yer alan saydam doku üzerindeki zarların temizlenmesi için, kardeşlerden alınan kök hücrelerin, saydam doku kenarına nakledildiğini söyledi.


'BÜYÜK ORANDA DÜZELME OLDU'

Önceki gün hastaneye gelerek kontrolden geçen Cennet Çivril, ameliyatın başarılı olduğunu ve görmede büyük oranda düzelme yaşadığını vurguladı. Çivril, "Doktorum ilerleyen günlerde daha fazla düzelme olacağını söyledi. Bu ameliyat hayatımda çok şeyi değiştirdi. Kardeşlerime ve doktoruma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 30 yıldır büyük zorluklar çektiğini söyleyen Çivril, gözünün eskisi gibi görmesiyle hayatındaki engellerin ortadan kalktığını vurguladı.

Kardeşlerden Sakıp Esen, tüm aile olarak kardeşlerinin yanında olduklarını söyledi. Esen, Çivril'in yeniden eskisi gibi görmesini istediklerini aktardı. Hatice Olçaş ise "Uzun yıllardır görmesi zayıftı. Ameliyatın başarılı olması bizi çok mutlu etti" dedi.


DHA
<< Önceki Haber Görme engelliler için yeni umut Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER