Görme engelliler sokaklarda sensörlü elbise ile rahatlıkla yürüyebilecek


Amasya Üniversitesi öğrencileri, görme engellilerin hayatını değiştirecek bir buluşa imza atarak sensörelbise üretti.

'10 SENSÖR VE 20 TİTREŞİM MOTORU OLAN ELBİSE 12 VOLTLUK PİLLE ÇALIŞIYOR'

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Mekatronik Programı öğrencilerinin geliştirdiği bu elbise sayesinde görme engelli bir kişi yardımcıya ihtiyaç duymadan her yerde rahatlıkla hareket edebilecek. Üzerinde toplam 10 adet ultrasonik sensör ve 20 adet titreşim motoru olan görme engelli elbisesi 12 voltluk pil ile çalışıyor. Algılama mesafesi 10 metreden 50 santimetreye kadar ayarlanabilen elbise her hangi bir objeye yaklaştığında sesli ve titreşimli olarak uyarabiliyor.

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, 30 kişi kadar uzaktan eğitim öğrencisinin bir araya gelerek bu çalışmayı yaptığını söyledi. Yaklaşık 3 ay süren çalışma sonunda görme engelli elbisesinin geliştirildiğini ve 3 bin liraya maliyetinin olduğunu ifade eden Öner, "Bunlar elbise sayesinde görme engelli bir kardeşimiz günlük hayatında çok rahat hareket edecektir. Bu sistem geliştirildiğinde engelli kardeşlerimizin hayatları çok daha iyi olacaktır. Bu elbisenin görme engelli kardeşlerimizin hayatını ciddi oranda kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Dünyada ve Türkiye'de benzer çalışmalar var. Bilim insanları 360 derece vücudun her yerinden algı ve uyarı yapabilen elbiseler üzerinde çalışıyorlar." dedi.
Öner, elbisenin değişik şekillerde başka amaçlar için de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Üretilen elbiseyi üzerinde deneme fırsatı bulan görme engelli Musa Demiryarar, "Böylesine güzel bir cihaz yapılmış. Bunun yaygınlaşması ve engellilerin kullanması son derece faydalı olacaktır. Görme engelli arkadaşlarımız beyaz bastonlarıyla sokaklarda hayatları devam ettirmeye, günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Üzerimde bulunan bu elbise bulunduğu seviyeye göre uyarı veriyor. Örnek olarak eğer diz sevisinde bir engel çıkmış ise önünüze diz seviyenize kadar titreyerek uyarıyor. Bu engel belinize kadar ise belinize kadar olan kısmı uyarıyor.
Önünüze komple bir engel gelmiş ise elbise sizi durdurmak için yarım metre öncesinden sinyal veriyor. Bu durumda görme engelli için iyi bir mesafedir." diye konuştu.

Elbisenin geliştirilmesinde görev alan Halil Muştucu ise ilerleyen zamanlarda çok farklı projeler ile engelli vatandaşlara yardımcı olacaklarını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Görme engelliler sokaklarda sensörlü elbise ile rahatlıkla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER