Göz sulanması kuru gözün habercisi


Göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Filiz Akyol, bir belirtisi de göz sulanması olan "kuru göz" hastalığının, birçok kişiyi canından bezdirdiğini söyledi. Sulanma şikayetine kuruluk teşhisinin hastaları şaşırttığına dikkat çeken Akyol, "Kuru göz, kişinin yaşam kalitesini o kadar olumsuz etkiliyor ki çoğu hasta, hayatının üç beş yılını feda edip kuru gözü olmadan yaşamayı tercih edeceklerini söylüyor." dedi.

Son yıllarda kuru göz hastalığında ciddi bir artış kaydedildiğini bildiren İzmir Kent Hastanesi'nden Opr. Dr. Akyol, bunda mevsim etkilerine de dikkat çekti. Göz kuruluğunun esas bulgularının yanma, batma ve kaşıntı şeklinde sıralandığını, yaz aylarında çevre faktörlerine bağlı olarak arttığını söyledi. Yaşın önemli bir faktör olduğunu kaydeden Akyol, şunları kaydetti: "Yaşla birlikte yağ metabolizmasındaki salgı bezlerindeki fonksiyon eksiklikleri gözyaşını da etkiliyor, miktar ve kalite olarak bozuluyor. Kullanılan birtakım ilaçlar, tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıkların tamamı, bunların hepsinde kuru göz başlıca problem."

SAATLERCE BİLGİSAYAR KULLANMA VE TELEVİZYON SEYRETME DE HASTALIK SEBEBİ

Son yıllarda çok genç hastalarda da gözyaşı kuruluğu saptadıklarını anlatan Filiz Akyol, "Saatlerce bilgisayar kullanma ve televizyon seyretme, nedenlerden bazıları. Bilgisayar karşısında, göz kırpma refleksi azalıyor. Gün ışığından uzak kalıp sonra birdenbire güneşe maruz kalma, klimalı ortamlar, sıcak nedeniyle daha fazla rüzgarda kalma, güneşte çok kalma diğer etkenler. Bu gibi nedenlerle altta yatan başka neden olmaksızın kuru göz bulgularını buluyoruz." dedi.

HASTALARI ŞAŞIRTAN TEŞHİS

Gözlerdeki sulanmanın, "kuru göz" hastalığının habercisi olduğunu ama bilinmediğini belirten Opr. Dr. Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalarımıza, 'Sulanma var mı?' diye soruyoruz ya da hasta göz sulanmasından şikayetle başvurduğund,a gözünde kuruluk olduğunu söylüyoruz. İnanamayıp çok şaşırıyorlar. Aslında göz kuruduğu zaman bir yanma ve batma hissiyle birlikte de aniden göz yaşarır ama bu refleks bir sulanmadır ve gün içinde normalde olması gereken rutin gözyaşı salgısından farklı bir salgı olduğu için de hastalar tarafından aşırı sulanma şeklinde tarif ediliyor. Kuru göz, hastanın yaşam kalitesini etkiliyor. Kitap okurken, bilgisayar kullanırken devamlı göz kısmak, göz ovuşturmak, yani net görmeyi sağlamak için sürekli bir çaba, hastaya ciddi sıkıntı veriyor. İleri vakalarda özellikle yanma, batma, kaşıntı hissi o kadar yoğun oluyor ki hasta için çekilmez bir hal alıyor." Akyol, ortamın nemlendirilmesinin ve ara sıra gözyaşı damlası kullanmanın faydalı olabileceğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Göz sulanması kuru gözün habercisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER