Gribin şiddeti, hamilelerde erken doğumu tetikleyebilir


Kış aylarının gelmesiyle gribal enfeksiyon hastalıkları arttı. Uzmanlar gebelik sürecinde bulunan anne adaylarını uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Yeşim Gürel, "Hamilelik sırasında gribal enfeksiyon geçirildiğinde, hastalık anne karnındaki bebeğe bulaşmaz. Ancak bu enfeksiyonun şiddeti, bazen ardından gelişen zatürre durumu ve yüksek ateş nedeniyle erken doğum tetiklenebilir." diye uyardı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Yeşim Gürel, gebelikte grip hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Gürel, gribin üst solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Sebebinin influenza tipi virüs olduğunu kaydeden Gürel, bu virüslerin tüm dünyada salgınlara sebep olabildiğini vurguladı. Gürel, şu uyarılarda bulundu: "Ateş, kas ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren grip, önlem alınmazsa zatürreye kadar ilerleyen hastalıklara yol açabilir. Hastalık genellikle ateşle başlar, ardından diğer belirtiler görülür. Ateş genellikle 2-3 gün sürer. Öksürük dışındaki belirtiler 1 haftada kendiliğinden geçmektedir ancak bazen öksürük birkaç haftaya kadar uzayabilir."

GEBELİKTE ŞİDDETLİ GRİP, ERKEN DOĞUMU ETKİLEYEBİLİR

Gürel, hamileliğin normal şartlarda gribe yakalanmak için ek bir risk oluşturmadığını aktarırken, hamilelik sırasında değişen bağışıklık sistemi, solunum sistemi ve dolaşım sisteminin gribe bağlı yan etkilerinin artmasına neden olduğunu vurguladı. Gürel, "Doğuma yakın bir zamanda grip geçiren annenin, bunu bebeğine bulaştırma ihtimali çok fazladır. Hamilelik sırasında gribal enfeksiyon geçirildiğinde, hastalık anne karnındaki bebeğe bulaşmaz. Ancak bu enfeksiyonun şiddeti, bazen ardından gelişen zatürre durumu ve yüksek ateş nedeniyle erken doğum tetiklenebilir." ifadelerinde bulundu.

GEBELİĞİN 3. AYINDAN SONRA GRİP AŞISI YAPTIRILABİLİR

Yeşim Gürel, grip hastalığının aşı ile önlenebildiğini söyledi. Grip aşısının gebelik ve emzirme döneminde uygulanabileceğinin altını çizen Gürel, şu tavsiyelerde bulundu: "Genellikle gebeliğin ilk 3 ayını geçirdikten sonra grip aşısı yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Grip hastalığının etkili bir tedavisi yoktur. Ancak hastayı rahatlatacak ve şikayetleri azaltacak destek tedavileri uygulanabilir. Gribe yol açan virüslere antibiyotikler etkili değildir. Başka bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalı."

KAPALI YERLERDE UZUN SÜRE KALINMAMALI; GRİBİN EN İYİ TEDAVİSİ İSTİRAHAT

Kadın Doğum Uzmanı Gürel, sonbahar ve kış aylarında gripten korunmak için kapalı yerlerde uzun süre kalınmaması gerektiğini belirtti. Gürel, gebelerin bulundukları ortamın sık sık havalandırması, ellerin gün içinde sık sık yıkanması gerektiğini aktardı. Gürel, şunları kaydetti: "Gribin en iyi tedavisi istirahattir, eğer mümkünse yatak istirahati yapılmalıdır. Yatak odasının iyi havalandırılması ve havanın nemli tutulması gereklidir. Çok sıcak ya da soğuk olmamak şartıyla bol miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Tuzlu su gargaraları boğazı rahatlatabilir. Bol C vitamini içeren yiyecekler bağışıklık sistemini kuvvetlendireceğinden, bu dönemde daha fazla tüketilmesi önerilir. Alınan önlemlere rağmen birkaç gün içinde bir iyileşme görülmediği takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Gribin şiddeti, hamilelerde erken doğumu tetikleyebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER