Grip hastalıkları ölüme neden olabilir

Grip hastalıkları ölüme neden olabilir

Yozgat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hatice Köse, üst solunum enfeksiyon hastalıklarının sonbahar aylarında artış gösterdiğini belirterek, bu tür hastalıkların ölüme de sebep olduğunu söyledi.

Dr. Köse, yaptığı açıklamada, soğuk algınlığı hastalıklarının genellikle Eylül ayında görülmeye başladığını ve Nisan ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade etti. Köse, "Soğuk algınlığı ve grip virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, halsizlik, hapşırık görülür. Mevsimsel değişikliklerde dikkat etmemiz gerekir." dedi.

Grip hastalığında kış aylarında artış olduğunu anlatan Köse, şu uyarılarda bulundu: "Grip kış aylarında artmaktadır. Soğuk algınlığından farklı olarak ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı ve öksürük görülür. Grip risk grubundaki hastalarda 2 yaşından küçükler, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, gebe kadınlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda ciddi seyredebilir, ölüme sebep olabilir. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığı birbirinden ayrılmalı özellikle risk grubundaki kişilerin mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir."

Grip, soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile enfeksiyona sebep olan virüslerin ortak eşya kullanımı ya da ortamda yakın olmaları sonucunda kişiden kişiye bulaştığını söyleyen Dr. Köse, şunları kaydetti: "Kapalı mekanlarda bulunma, toplu taşıma araçları kullanma da enfeksiyonun yayılmasının kolaylaştırmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanmak gereksiz ve faydasızdır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, burun tıkanıklığını açan ilaçlar kullanılabilir. Korunmak için en önemlisi ellerin sık yıkanması, hapşırık ve öksürük sırasında ağız ve burunun kapatılması, hasta olan çocukların kreş ve okula gönderilmemesidir. Gebe kadınların, 6 ay-5 yaş arası çocukların, 65 yaş ve üzeri kişilerin, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının yıllık grip aşısı olması önerilmektedir. Grip aşısı ile hastalığının ciddi seyredebileceği kişilerde hastalığın görülmesi ve yayılması önlenebilir." CİHAN
<< Önceki Haber Grip hastalıkları ölüme neden olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER