Guantanamo hukuku bir yıldır sürüyor!

22 Tem­mu­z ope­ras­yo­nu­nun üze­rin­den tam bir yıl geç­ti. Yol­suz­luk ve casusluk so­ruş­tur­ma­la­rı­nı yü­rüt­tük­le­ri için içe­ri atı­lan po­lis­ler hak­kın­da id­di­ana­me da­hi yazılma­dı. Avukat Ülgen uygulamayı Gu­an­ta­na­mo hu­ku­ku­na ben­zet­ti.

Guantanamo hukuku bir yıldır sürüyor!

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarından sonra devreye sokulan algı operasyonlarının startı 22 Temmuz 2014’te verildi.

Sahur vakti sofralarından alınan 116 isimden 76’sı cezaevinde bir yılını doldurdu. Geçen süreye rağmen iddianame yazılmadı. Mahkeme kararıyla 25 Nisan’da tahliye edilen polislerin tahliye kararı uygulanmadı. Kararı veren hakimler tutuklandı. Polisler şimdi kendilerine tahliye kararı veren hakimlerle koğuş arkadaşı oldu.

Bir yıl içinde 11 polis cezaevinde baba oldu, Ahmet Öztürk eşini ve doğmamış çocuğunu kaybetti. İki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan sonra yine tutuklanan Selman Yuyucu’nun eşi ise yaşadığı stresten dolayı önce düşük yaptı sonra bir evlat dünyaya getirdi.

ATTIĞIMIZ HER İMZANIN ARKASINDAYIZ

Gerek tutuklu polisler gerekse de eşleri dik ve vakur duruşlarından zerre taviz vermedi. 22 Temmuz’dan beri polislerin dillerinden düşürmediği sözlerin başında, “Attığımız her imzanın arkasındayız. Hukuksuz hiçbir iş yapmadık” geliyor. Eşleri tutuklu olan polis eşleri de bu süreçte çok yıprandı. Eşlerinin yokluğunda birbirlerine güç verdiler. Polisler iki üç kişilik koğuşları paylaşırken onlar da dışarıda birbirleriyle eşlerinden yoksunken kendilerine zindan bildikleri evlerini birbirleriyle paylaştı.

YAPILANLAR HUKUK DIŞINDA

Yargıtay eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk: Yapılanlar hukuk dışında. Ceza Yargılaması Yasası ışığında incelediğimizde açıklamak imkansız. İddiana-menin hâlâ yazılmamış olmasını da açıklamak mümkün değil. Şüphelilerin neyle suçlandığını bilmek hakkı. Soruşturmanın gizliliği, haklarının çiğnenmesinin özrü olamaz. Bu hakkın çiğnendiğini görüyoruz.

DÜŞMAN GÖRÜYORLAR

Avu­kat Ce­lal Ül­gen: Bu uy­gu­la­ma­yı Bal­yoz, Er­ge­ne­kon ve OdaTv da­va­la­rın­da da ya­şa­dık. Bu uy­gu­la­ma nor­mal Türk hu­ku­kun uy­gu­la­ma­sı de­ğil­dir. Bu uy­gu­la­ma Ame­ri­ka­’nın düş­man­la­rı­na uy­gu­la­dı­ğı Gu­na­ta­na­mo uy­gu­la­ma­sı­dır. Bir ki­şi­yi ya da züm­re­yi düş­man gö­rü­yor­sa­nız onu nor­mal hu­kuk çer­çe­ve­sin­de yar­gı­la­ma­ya la­yık gör­mez­si­niz o si­zin gö­zü­nüz­de düş­man­dır ve hu­ku­ka la­yık de­ğil­dir. Ma­ale­sef bi­zim yar­gı­mız da bu du­ru­mu ka­nık­sa­dı.

EMNİYET ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİLDİ

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: Geçmişte başkalarına olduğu gibi bugün de bu polislere büyük bir insan hakkı ihlali işleniyor. Bu alışkanlığı yok etmemiz gerekiyor. Son süreçte TSK ve Emniyet çalışamaz hale getirildi. Stratejik isimler pasivize edildi.

DEMOKRATİKLEŞME MÜCADELESİ

GÜ­SAM Baş­ka­nı Er­can Taş­te­kin: 18 Ara­lık 2013’te bu ül­ke­de si­vil bir dar­be ol­du. Hu­kuk as­kı­ya alın­dı. Dar­be­le­rin ak­lı, vic­da­nı, man­tı­ğı yok­tur. Aleyh­le­ri­ne hiç­bir de­lil su­nu­la­ma­yan ak­si­ne ise her gün leh­le­ri­ne de­lil­ler or­ta­ya çı­kan in­san­lar bir yıl­dır id­di­ana­me­si da­hi ya­zıl­ma­dan tu­tuk­lu bu­lu­nu­yor­sa bu uy­gu­la­ma­lar oto­ri­ter re­jim­ler­de olur.

HUKUKSUZLUĞUN ZİRVESİ

Avu­kat Er­gin Cin­men: Tu­tuk­lu­luk du­ru­mu ya­sa­la­ra ay­kı­rı ya­pıl­dı. Kaç­ma şüp­he­si ge­rek­çe gös­te­ril­di. Ama bu­nun ger­çek ol­ma­dı­ğı­nı he­pi­miz bi­li­yo­ruz. Ser­best kal­ma ka­rar­la­rı uy­gu­lan­ma­dı, tah­li­ye ka­ra­rı ve­ren ha­kim­ler tu­tuk­lan­dı. Bu hu­kuk­suz­lu­ğun zir­ve­siy­di.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Guantanamo hukuku bir yıldır sürüyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER