Guardian'dan, Türkiye'yi sarsacak iddia

The Guardian'a konuşan ‘Batılı bir yetkili', ortaya çıkan belgelerin Ankara ile ilişkileri sarsabileceğini söyledi.

Guardian'dan, Türkiye'yi sarsacak iddia

IŞİD'in petrol ticaretini yürüten komutanına yönelik gerçekleştirilen ABD operasyonunda ele geçirilen belgelerin, Türkiye ile IŞİD ilişkilerini ‘reddedilemeyecek' şekilde belgelediği iddia edildi. The Guardian'a konuşan ‘Batılı bir yetkili', ortaya çıkan bağlantıların Ankara ile ilişkileri sarsabileceğini söyledi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Suriye'de mayıs ayında Amerikan komandoları tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürülen IŞİD komutanının evinden çıkan belgelerin “IŞİD ile Türk yetkililer arasındaki doğrudan temasları' ortaya çıkardığını iddia etti. Gazeteye konuşan ‘konuya vakıf bir Batılı üst düzey yetkili', Ebu Seyyaf isimli IŞİD komutanının evinden çıkan belgelerin bu temasları ‘reddedilemez' şekilde gösterdiğini savundu. IŞİD'in petrol ticaretinden sorumlu Ebu Seyyaf isimli Tunuslu militanın evinde yüzlerce flaş-bellek ve belge ele geçirildiğini aktaran Batılı yetkili, “Şu anda analiz ediliyorlar ancak şimdiden çok açık olan bağlantılar bizimle Ankara arasındaki ilişkiler için derin etkilere sebep olabilir.” diye konuştu.

IŞİD'in komutanları arasında adı pek de öne çıkmayan Ebu Seyyaf, ilk kez ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) mayıs ayında özel kuvvetlerin Suriye'nin doğusunda IŞİD'in gaz ve petrol temininden sorumlu IŞİD liderini öldürdükleri açıklamasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Suriye'nin petrol kaynakları yakınındaki Deyrezzor şehrinde gerçekleşen operasyonun emrinin Başkan Barack Obama tarafından verildiği ve Seyyaf'ın karısı Ümmü Seyyaf'ın da operasyonda yakalandığı açıklanmıştı.

The Guardian'ın haberi, Ankara'nın aylar süren müzakerelerden sonra geçen hafta IŞİD'e karşı İncirlik Hava Üssü'nü kullanması için ABD'ye izin vermesinin ve Suruç'taki intihar saldırısından sonra Suriye'deki IŞİD hedeflerinin Türk uçakları tarafından vurulmasının hemen arkasından yayınlandı. Habere göre, IŞİD'İn Ebu Seyyaf'ın ölümü öncesinde günlük petrol geliri 1-4 milyon doları buluyordu ve bu petrolün müşterisi büyük ölçüde Türkiye'ydi. Türk yetkililer de Ebu Seyyaf ismine bir hayli aşinaydı. IŞİD komutanının öldürülmesinin ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı daha sert politikalar izlemeye başlamasının ardından ise bu ticaret büyük oranda kesintiye uğradı.

Gazetenin haberinde, Anka-ra'nın Ahrar eş-Şam ve terör örgütü El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi gibi diğer radikal grupların da açıkça desteklediği savunuldu. Gazeteye konuşan aynı Batılı yetkili, “(Türklerin) her iki tarafla da askeri işbirliği yaptığı hususunda hiç şüphe yok.” dedi. Batılı yetkili, Suriye'deki iç savaşta ‘uzun süredir gölgede kalan şeylerin gün yüzüne çıkma aşamasına' gelindiğini belirterek Türkiye'nin oynadığı rolün de daha açık hale gelmeye başladığını kaydetti. Aynı kaynak, “Esed, IŞİD'le oynadı ve kaybetti. Türkler de kaybedecek.” ifadelerini kullandı.

‘Ankara'da görevli bir Avrupalı yetkili' ise Avrupalı yetkililerin ikili görüşmelerde radikal grupları gündeme getirme çabalarını daha önce her seferinde savuşturan Ankara'nın artık IŞİD'i kendi güvenliğine tehdit olarak görmeye başladığını ve görüşmelerde artık bu konuları gündeme getirebildiklerini ifade etti.

ZAMAN
<< Önceki Haber Guardian'dan, Türkiye'yi sarsacak iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER