Günde 2 bardak iç, besin ihtiyacını karşıla

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, her yaş gruptan insanın günde 2 bardak süt içmesi halinde besin ihtiyacının çoğunu karşılayacağını bildirdi.

Günde 2 bardak iç, besin ihtiyacını karşıla

Ayrıca sütün migren, baş ağrısı, çocuklarda oburluğun önlenmesi için de faydalı olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Süt vücuttaki yağların yakılmasına da yardımcı olur." dedi. 

Yıldız, yaptığı açıklamada sağlıklı beslenme açısından sütün vazgeçilmez bir besin maddesi olduğunu belirterek, “Beşikten mezara kadar süt tüketmeliyiz.” ifadesini kullandı. Yapılan araştırmalarda 1 bardak sütle 6 yaşındaki bir çocuğun günlük ihtiyacı olan B12 vitamininin yüzde 98'inin, fosforun yüzde 55'inin, kalsiyumun yüzde 52'sinin, B12 vitamininin yüzde 44'ünün karşılandığının belirlendiğini anlatan Yıldız, özellikle çocukların güçlü kemik yapısına sahip olması için süt tüketiminin çok önemli olduğunun altını çizdi.

SÜT MİGRENE DE FAYDALI

Geçmişte büyüklerin ‘Sütünü içersen çabuk büyürsün’ nasihatini almayanın olmadığını ifade eden Yıldız, ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa ülkelerine göre çok geride olduğunu vurguladı. Yıldız, özellikle gelişim çağındaki çocuklara kahvaltı ve gece yatmadan önce bir bardak süt içerilmesini önererek şu bilgileri verdi: “Süt sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Sütte bulunan kalsiyum kemikleri güçlendirir. Ayrıca bunun yanı sıra migren, baş ağrısı, çocuklarda oburluğun önlenmesi için de faydalıdır. Süt vücuttaki yağların yakılmasına da yardımcı olur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Süt ürünü olan peynirler de birer kalsiyum deposudur."

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN DE SÜT 

Sağlıklı işler ve diş minesinin yapısının bozulmaması için de süt tüketilmesini öneren Yıldız, çocukların çok tükettiği gazlı içeceklerin dişleri çürüttüğünü vurguladı. Çocuklara meyveli, bal katılarak tatlandırılmış sütlerle, süt içme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu şekilde gazlı içeceklere alternatifler oluşturulabilir. Doğrudan süt içmek istemeyen çocukların ise mısır gevrekli süt hoşlarına gidecektir. Gazlı ve şekerli içeceklerin artık ne denli zararlı olduğunu tüm dünya biliyor. Gazlı içecek sektörü milyarlarca lira harcayarak bunu örtbas etmeye, bu içecekleri tüketmeye özendiriyor. Ancak buna rağmen Brezilya’da hükümet gazlı ve şekerli içeceklere karşı tedbirler almaya başladı ve bu tür zararlı ürünlerden alınan tüketim vergisini artırdı. Bu tür önlemlerin birbiri ardınca gelmesi beklenmektedir."
<< Önceki Haber Günde 2 bardak iç, besin ihtiyacını karşıla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER