20 bin hasarlı konutla ilgili şok gerçek

Van’da üç yıl önce art arda meydana gelen iki depremde ağır hasar gören ve haklarında yıkım kararı verilen 20 bin konut olduğu gibi duruyor.

20 bin hasarlı konutla ilgili şok gerçek

Ödenek çıkarılmadığı için şehir merkezinde yıkılmayı bekleyen binalar, hem çevre sakinlerini korkutuyor hem de Vanlıların deprem psikolojisinden kurtulmasını engelliyor.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde şehir merkezi, Erciş ve köylerde 8 bin 500 binaya yönelik (yaklaşık 41 bin konut) yıkım kararı verildi. Karardan hemen sonra Van il Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, şehir merkezinde acilen yıkılması gereken kamu binalarını, hastaneleri ve büyük siteleri yıkıp enkazlarını kaldırdı. Ancak depremin üzerinden 3 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen 20 bin konuta dokunulmadı. Depremde hasar gören evini yıktırmak isteyen vatandaşlar, AFAD’a başvursa da olumlu cevap alamıyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, devletin bir an önce bu binaları yıkması gerektiğini belirtti. Hasarlı binaların can güvenliği kadar görüntü kirliliğine de yol açtığını ifade eden Bakır şunları söyledi: “Depremzedeler büyük travmalar yaşadı. Şu an yıkılmayı bekleyen binaları gördükçe bu travmaları tekrarlanıyor. O binaları gördükçe kaybettikleri yakınlarını, mal ve eşyalarını hatırlayıp o günlere tekrar dönüyorlar. O binalar aynı zamanda şehrin görüntüsünü de kirletiyor. Devletin mahkemelik olan binalar hariç diğerlerini biran önce yıkması gerekiyor.”

İstanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Cem Taylan Erden de hasarlı binaların depremzedelerin yarasını kanattığı için bir an evvel yıkılması gerektiğini söyledi. Yıkılmayı bekleyen binaların birer anıt gibi durduğunu ancak bunların insanlar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu aktaran Erden, “Bunlar deprem anıtıdır bence. Ama olumlu anlamda değil. Çünkü deprem anıtı depreme karşı hazırlı olmayı hatırlatır. Yaşadığımız acıları unutmamamızı sağlar.” dedi. Depremi hızlıca unutmaya çalışmanın doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Erden şu tavsiyelerde bulundu: “Bu acıları, gelecekteki deprem ve felaketlere hazırlığı artıracak şekilde gündemde tutabilmeliyiz. O yüzden ben bu binaların ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Belediye depremzedeye bağışlanan konutları satıyor

Sakarya’da 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında Ferizli ilçesi Devlet Mahallesi’nde hayırseverlerin yaptırdığı 60 konut için çıkarılan satış izni ortalığı karıştırdı. 2000 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na devredilen dairelere depremden etkilenen ancak hak sahibi olamayan aileler yerleştirilmişti. Zaman içinde ‘hak sahipliği’ sebebiyle mahkemelik olan evler, yerel seçimlerini ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası’yla Ferizli Belediyesi’ne devredildi. Belediye meclisi de temmuz ayı toplantısında MHP’li meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen satış için belediyeye yetki verdi. Ferizli Belediyesi satıştan 3 milyon lira gelir hedefliyor. DHA
<< Önceki Haber 20 bin hasarlı konutla ilgili şok gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER