20 yıl sonra ortaya çıkan çarpıcı gerçek

20 yıl ön­ce sui­kasta kurban giden Tuğ­ge­ne­ral Bahtiyar Ay­dı­n’la il­gi­li iddianame tamamlandı.

20 yıl sonra ortaya çıkan çarpıcı gerçek

Di­yar­ba­kır Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı, ara­la­rın­da uğ­ra­dı­ğı sui­kast so­nu­cu öl­dü­rü­len dö­ne­min Di­yar­ba­kır Jan­dar­ma Böl­ge Ko­mu­ta­nı Tuğ­ge­neral Bah­ti­yar Ay­dı­n’­ın da bu­lun­du­ğu 2’si as­ker 16 ki­şi­nin ölü­müy­le il­gi­li id­di­ana­me­yi ta­mam­la­dı. Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Os­man Coş­ku­n’­un 20 yıl­lık za­man aşı­mı­na gi­re­ce­ği gün ta­mam­la­dı­ğı id­di­ana­me, 8. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si­’n­ce ka­bul edil­di.

ÖR­GÜT DE­Lİ­Lİ YOK

22 Ekim 1993’te Li­ce Jan­dar­ma Ko­man­do Bö­lük Ko­mu­tan­lı­ğı bi­na­sı önün­de ‘ka­nas­la­’ sui­kas­ta uğ­ra­yan Tuğ­ge­ne­ral Ay­dı­n’­ın öl­dü­rül­me­siy­le il­gi­li de­tay­la­ra yer ve­ril­di. İddianamede “Res­mi tu­ta­nak­lar­da PKK te­rör ör­gü­tü men­sup­la­rı­nın il­çe­ye sal­dır­ma­sı ne­de­niy­le bu so­nu­cun mey­da­na gel­di­ği ya­zıl­mış, an­cak ör­güt o gün il­çe­ye ken­di­le­ri­ne ait hiç­bir grup­tan sal­dı­rı ol­ma­dı­ğı­nı ile­ri sür­müş­tür. Ge­çen 20 yı­la rağ­men sal­dı­rı­ya ka­tıl­dı­ğı tes­pit edi­len ör­güt men­su­bu ol­ma­mış­tı­r. O­lay gü­nü PKK te­rör ör­gü­tü­nün Li­ce il­çe­si­ne sal­dır­dı­ğı­na ve Tuğ­ge­ne­ral Ay­dı­n’­ı öl­dür­dü­ğü­ne da­ir de­lil el­de edi­le­me­miş­ti­r” de­nil­di.

“Ba­zı­la­rı ba­şa çı­ka­ma­dı­ğı has­mı­nı Jİ­TE­M’­e, ba­zı­la­rı da PKK’­ya is­pi­yon­la­ya­rak öl­dü­rül­me­le­ri­ni sağ­la­dı” tespitinde bulunan savcı, “Mu­sa An­ter ve Ve­dat Ay­dın gi­bi se­vi­len ki­şi­le­rin öl­dü­rül­me­le­ri, Li­ce il­çe­si­nin iki de­fa ya­kıl­ma­sı, ör­güt ta­ra­fın­dan kul­la­nı­la­rak halk si­lah­lı is­ya­na teş­vik edil­miş­ti­r” yo­ru­mu­nu yap­tı. 

Dö­ne­min Di­yar­ba­kır Jan­dar­ma Alay Ko­mu­ta­nı Emek­li Al­bay Eş­ref Ha­ti­poğ­lu ve Üs­teğ­men Tü­nay Ya­nar­dağ hak­kın­da, “Ta­am­mü­den öl­dür­me­”, “Hal­kı is­ya­na ve bir­bi­ri­ni öl­dür­me­ye teş­vi­k”, “Cü­rüm iş­le­mek üze­re te­şek­kül oluş­tur­ma­” suç­la­rın­dan ağır­laş­tı­rıl­mış mü­eb­bet ha­pis ile 24 yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı is­ten­di.

‘Gizli görevle Tokat’a gittim’

So­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da ta­li­mat­la ifa­de­si alı­nan Jan­dar­ma Uz­man Ça­vuş Ah­met Bü­yük­şa­hin, To­ka­t’­ın Re­şa­di­ye il­çe­sin­de gö­rev ya­parken Mer­kez Ka­ra­kal Ko­mu­ta­nı Ast­su­bay Ah­met Ka­ya­’dan duyduklarını aktarmıştı.

Buna göre Bah­ti­yar Ay­dı­n, zırh­lı per­so­nel ta­şı­yı­cı (BTR) ti­min­de gö­rev­li bir uz­man ça­vuş ta­ra­fın­dan vu­rul­du, ­vu­ran uz­man ça­vu­ş da BTR ta­ra­fın­dan öl­dü­rül­dü­. Bugün Gazetesi'ne ko­nu­şan Bü­yük­şa­hin, ifadelerinin Er­ge­ne­kon ve Bal­yoz’daki giz­li ta­nık­la­rın an­lat­tık­la­rıy­la ör­tüş­tü­ğü­ne dik­kat çek­ti. Bü­yük­şa­hin, Ay­dı­n’­ın ken­di­si­ni Er­ge­ne­kon gi­bi ya­pı­lar hak­kın­da bil­gi top­la­mak için giz­li  gö­rev­le To­ka­t’­a gön­der­di­ği­ni an­lat­tı.

YEŞİL ORADAYDI!

Tuğgeneral Aydın cinayetinin zaman aşımına saatler kala polisin eline bir bant kaydı ulaştı. Tuğgeneral Aydın’ın koruma tim komutanı olan astsubay A.E’ye ait olan ses kaydında, olayın bir terörist saldırı değil iç hesaplaşma olduğu belirtiliyor.Olay yerinde Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın olduğu kaydediliyor.

Kayıtta A.E’nin “Yeşil de ordaydı. Yeşil her yerdeydi. Bahtiyar Aydın’ın öldüğü yerdeydi” ifadesi yer alıyor. Başçavuş A.E, cinayet sırasında Aydın’ın yanında olan diğer kişinin şu an Erzurum Jandarma Bölge Komutanı olan Tümgeneral İhsan Batı olduğunu belirtiyor. Batı’nın Kazım Çillioğlu ve Bahtiyar Aydın cinayetleriyle ilgili sırlara sahip olduğunu ifade ediyor. Vefat ettiği için ifadesi alınamayan Tuğgeneral İsmail Kuru ve ekibinin de Aydın’ın öldürülmesinde rol oynadığını iddia ediyor. 

SAHTE RAPORLA LİCE TUZAĞI

İd­di­ana­me­de, Di­yar­ba­kır Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­na so­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da 2010 yı­lın­da ifa­de ve­ren giz­li ta­nık Ata­ç’­ın be­ya­nın­da, Kı­dem­li Üs­teğ­men Tü­nay Ya­nar­dağ ile Tuğ­ge­ne­ral Bah­ti­yar Ay­dı­n’­ın ara­la­rı­nın iyi ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti­ği kay­de­dil­di.

Giz­li ta­nık Ataç, 1993 yı­lın­da Ay­dı­n’­ın Di­yar­ba­kı­r’­a Jan­dar­ma Böl­ge Ko­mu­ta­nı ola­rak atan­dı­ğı­nı, ay­nı dö­nem­de Tü­nay Ya­nar­da­ğ’­ın da Ab­dül­ke­rim Kır­ca­’ya bağ­lı ola­rak Di­yar­ba­kır Jİ­TE­M’­de tim ko­mu­ta­nı ola­rak gö­rev yap­mak­ta ol­du­ğu­nu, okul­da­ki an­laş­maz­lık­la­rı­nın da Di­yar­ba­kı­r’­da de­vam et­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

Şüp­he­li­ler­den Tü­nay Ya­nar­da­ğ’­ın kim­lik bil­gi­le­ri tes­pit edi­le­me­yen Ce­mil Kod ad­lı iti­raf­çıy­la bir­lik­te Jİ­TEM adı­na dü­zen­le­di­ği du­yum ra­po­ru ile mak­tul Bah­ti­yar Ay­dı­n’­ın he­li­kop­ter­le Li­ce­’ye git­me­si­ni sağ­la­dı­ğı ve 300 met­re me­sa­fe­den ‘Ka­na­s’la Ce­mil Ko­d’­a öl­dürt­tü­ğü be­lir­til­di.

Şüp­he­li Eş­ref Ha­ti­poğ­lu­’nun ise 14 va­tan­da­şın ölü­mü­ne se­bep olan ope­ras­yo­nu yö­net­ti­ği, onun emir­le­ri ile ateş edil­me­si so­nu­cu ölümlerin olduğunun an­la­şıl­dı­ğı ifa­de edil­di.

Ata­ç’­ın ifa­de­le­ri­ne gö­re, Ya­nar­da­ğ’­ın Tuğ­ge­ne­ral Ay­dı­n’­ı kastede­rek, “An­ka­ra­’da bu he­rif­ten kur­tu­la­ma­dım, bu­ra­ya gel­dim yi­ne kur­tu­la­ma­dım, bu adam kur­may ol­ma­mı en­gel­le­ye­cek, bun­dan an­cak öl­dü­rür­sem kur­tu­lu­rum, ba­şı­mı­za be­la ol­du­” şek­lin­de ko­nuş­tu­ğu da id­di­ana­meye girdi.
<< Önceki Haber 20 yıl sonra ortaya çıkan çarpıcı gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER