888 kişilik yeni tayin furyasında dikkat çekenler

Hükümet destekli YBP adaylarının üstünlük sağladığı HSYK, kararname ile, 888 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Kış ortası sürgün yorumlarına sebep olan tayinlerle iktidar partisi aleyhine herhangi bir adım atan ya da 'atma ihtimali olan' hakim ve savcıların görev yeri değişti

888 kişilik yeni tayin furyasında dikkat çekenler

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeni kararnamesi kurumun resmi internet sitesinden açıklandı. Hükümete yakın yeni Hsyk'nın "Tasfiye kararnamesi"yle 784'ü adli, 104'ü idari yargı olmak üzere toplam 888 hakim ve savcı atandı. Önemli soruşturmaları yürüten çok sayıda hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Görev yeri değiştirilen kişiler arasında Türkiye'nin yakın tarihine geçen Hrant Dink, Ergenekon, Balyoz, Şike gibi davaların hâkim ve savcıları da var. 

Uşak, Manisa, Aksaray, Sakarya, Kütahya, Düzce, Kırşehir, Yalova, Tokat, Sinop, Kırklareli, Kars, Muş, Ağrı, Gümüşhane gibi illerin de başsavcıları değişirken toplamda 74 il ve ilçenin Başsavcısı değişti. Başsavcıların büyük çoğunluğu tenzili rütbe alarak düz savcı oldu.

BALYOZ VE DİNK HAKİMİNE TENZİLİ RÜTBE
Hrant Dink davası hâkimi Rüstem Eryılmaz ve Balyoz davasına bakan mahkemenin başkanı Ömer Diken rütbeleri düşürülerek İstanbul dışı görevlere atandı. Rüstem Eryılmaz Şanlıurfa Hâkimliği'nde, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan alınan Ömer Diken ise Uşak Hâkimliği'nde görev yapacak.

Balyoz soruşturmasını başlatan Savcı Bilal Bayraktar Gaziantep'e, Balyoz savcısı Ali Haydar Kırşehir'e, Oda TV davasının hâkimi Hikmet Şen ise Van'a gönderildi.

ŞİKE DAVASININ SAVCISI DA GİTTİ
Daha önce Hsyk yaz kararnamesiyle Küçükçekmece Başsavcı Vekilliği görevinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na düz savcı olarak atanan Şike Davası savcısı Mehmet Berk, Balıkesir Cumhuriyet savcısı olarak atandı.

ERGENEKON'U DEVRALAN MAHKEME BAŞKANI EDİRNE'YE
Ergenekon davasını devralan mahkemenin başkanı Hakan Günay Edirne'ye atanırken, Poyrazköy, Ergenekon, Balyoz davalarında görev alan Hâkim Mehmet Karababa İstanbul Küçükçekmece Hakimliğinden Mersin Hakimliğine gönderildi.

KCK SORUŞTURMASINI YÜRÜTEN SAVCI SAVCI ERZURUM'A GÖNDERİLDİ
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı, KCK soruşturması kapsamında bazı diğer MİT görevlileriyle beraber bilgisine başvurmak üzere çağıran dönemin özel yetkili savcısı Sadrettin Sarıkaya, Erzurum'a tayin edildi. Sarıkaya, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasının ardından Anadolu Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapıyordu.

SELAM-TEVHİD'İ BAŞLATAN SAVCI SİVAS'A GÖNDERİLDİ
Selam-Tevhid örgütü soruşturmasını başlattığı belirtilen savcı Adnan Çimen Sivas'a tayin edildi. Çimen Büyükçekmece Cumhuriyet savcısıydı.

ASKERİ CASUSLUĞA BAKAN MAHKEMENİN BAŞKANI TORBALI'YA
İzmir Askeri Casusluk davasına bakan mahkemenin başkanı Atilla Rahman'ın da yeri değişti, Rahman Torbalı'ya atandı.

DENİZ FENERİ'NE TAKİPSİZLİK VEREN HAKİM ANKARA BAŞSAVCISI OLDU
Yargıtay üyeliğine seçilen Fethi Şimşek’ten boşalan Ankara Cumhuriyet başsavcılığına ilginç bir isim atandı. Deniz Feneri soruşturmasında örgüt ve dolandırıcılık suçlarından takipsizlik veren Başsavcı Vekili Harun Kodalak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi.

SULH CEZA HAKİMLİĞİ KALKMALI DİYEN SULH CEZA HAKİMİ SÜRÜLDÜ
Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldırılması için 20 Ekim 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Dilekçesinde Sulh Ceza Hakimliklerinin ‘Adil olmadığını ve siyasi amaçlı’ kurulduğuna dikkat çeken hakim Karanfil, bu başvurusuyla bir anda kamuoyunda dikkatleri üzerine çekmişti. Karanfil ataması sadece 3.5 ay önce yapıldığı Sulh Ceza hakimliğinden alınarak Zonguldak'a düz hakim olarak gönderildi

GAZETECİLER İÇİN ÖZGÜRLÜK YORUMUNDA BULUNAN SAVCI GİTTİ
“Tape ve ses kaydı yayınlamak gazeteci için suç değildir” yolundaki karara imza atan Ankara Basın Suçları bürosunda görevli Ahmet Cemal Gürgen, Isparta’ya gönderildi. 

GAZETECİYE DAVA AÇAN SAVCI TERFİ ALDI
İstanbul'da gazetecilere açılan birçok basın davasına bakan Vedat Yiğit ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi. 
Savcı Yiğit, gazeteci Sedef Kabaş’ın Twitter’dan paylaştığı, “Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı” mesajına ilişkin yürütülen soruşturmaya bakmıştı. Kabaş'ı adliyede sorgulayan ve mahkemeye sevk eden Yiğit Erdoğan’a Twitter üzerinden hakaret ve tehdit ettiği gerekçesiyle tutuklanan eski AKP milletvekili Feyzi İşbaşaran hakkında 1,5 yıl ile 6,5 yıl arasında hapis istemiyle dava açmıştı.

Yiğit ayrıca manken Merve Büyüksaraç hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başbakan olduğu dönemde sosyal paylaşım sitesi Instagram hesabı üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

17/25 ARALIK'A TAKİPSİZLİK VERENLER TERFİ ETTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu İstanbul Cumhuriyet başsavcı vekilliğine atandı. Uçar, Fidan ve Aydoğdu, 25 Aralık soruşturması kapsamında 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti. Yine aynı savcılar, kamuoyunda ’22 Temmuz’ operasyonu olarak bilinen, aralarında İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nin eski müdürü Yurt Atayün ve eski İstanbul İstihbarat Şube müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu şüphelilere ilişkin yürütülen soruşturmaya bakıyordu.

MİT TIRLARINI DURDURAN ASKERLERİ SORUŞTURAN SAVCIYA TERFİ
Adana’da MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askerler hakkında ‘casusluk‘ soruşturması yapan savcı Ali Doğan, Küçükçekmece başsavcısı oldu.

PAMİR'İN SAVCISI BAŞSAVCIVEKİLİ OLDU
Sarıyer Zekeriyaköy'de kaybolduktan 30 saat sonra komşu evin havuzunda ölü bulunan 3,5 yaşındaki Pamir Dikdik'in annesi Süverce Dikdik ile babası Serdar Dikdik hakkında "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açan savcı Levent Çağıl da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne getirildi. 

SAMANYOLUHABER/AJANSLAR
<< Önceki Haber 888 kişilik yeni tayin furyasında dikkat çekenler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER