Türkiye'yi bakın neyle pes ettirmek istemiş!

ABD’nin hibeden son anda vazgeçtiği iki savaş gemisi ile ilgili sır perdesi aralandı.

Türkiye'yi bakın neyle pes ettirmek istemiş!

Geçtiğimiz ay Türkiye’ye hibe edileceği duyurulan Amerikan donanmasına ait iki savaş gemisi ile ilgili yasa tasarısının son anda iptal edilmesinin altında İsrail vetosu yattığı ortaya çıktı. ABD’nin hibeden son anda vazgeçtiği iki savaş gemisi ile ilgili sır perdesi aralandı.  Yani Akit'in haberine göre “USS Halyburton” ve “USS Thach” adlı iki fırkateynin hibe edilmesi karşılığında, Türkiye’den NATO’daki İsrail vetosunu kaldırmasının istendiği, Türk tarafının ise, “Gerek yok, kendi savaş gemimizi üretebiliyoruz” diyerek masadan kalktığı ortaya çıktı. Türkiye’nin şantaja boyun eğmemesi yüzünden İsrail’in NATO’da irtibat ofisi açamadığı, bu sorunu aşmak için de çeşitli kanallarla baskı uyguladığı belirtiliyor.

FÜZE GÜDÜMLÜ İKİ SAVAŞ GEMİSİ HİBE EDİLECEKTİ

Geçtimiz aylarda Amerika’nın Türkiye’ye iki fırkateyn hibe etmeye hazırlandığı, Türkiye, Meksika ve Tayland’a fırkateyn hibe edilmesine dair yasa tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi’nde onaylandığı öğrenilmişti. Yasayla Türkiye’ye “Oliver Hazard Perry” sınıfına ait, füze güdümlü “USS Halyburton” ve “USS Thach” adlı iki fırkateynin hibe edilmesi kararlaştırılmıştı. Hibenin iptal edilmesinin altında yatan sebep ortaya çıktı.

Kaynaklar Amerika’nın füze güdümlü savaş gemileri “USS Halyburton” ve “USS Thach” karşılığında Türkiye’den, NATO’daki İsrail blokajını kaldırmasını istediği belirtildi. İsrail’in NATO’da irtibat ofisi açmak için yoğun bir çaba sarf ettiği iddia ediliyor. İttifakın 27 üyesinin oluruna rağmen Türkiye’nin vetosunu aşamayan Amerika’nın hibe şartını bu vetonun kaldırılmasına bağlaması üzerine, Türk tarafının “gerek yok kendi savaş gemimizi üretebiliyoruz” diyerek savaş gemilerini kabul etmediği vurgulandı. Daha önce de NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Oramiral James Stavridis Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i ziyaret etmiş, İsrail’in Brüksel’de irtibat ofisi açması için izin verilmesini istemişti.

Akit
<< Önceki Haber Türkiye'yi bakın neyle pes ettirmek istemiş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER