AK Parti'ye 'Dombra' şarkısı şoku!

AK Parti'nin yeni seçim şarkısı 'Dombra'nın izinsiz kullanıldığı ifade edilerek, şarkının sahibinin yasal işlem başlattığı belirtildi..

AK Parti'ye 'Dombra' şarkısı şoku!

Müzikolog Kaya Kuzucu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yaşayan şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov'un, Ak Parti'nin şarkıyı izinsiz kullandığını duyup Türkiye'deki avukatları aracılıyla yasal işlemlere başladığını söyledi.Kuzucu, "Aslanbek Sultanbekov da MESAM üyesidir. Bir müzisyen şunu çok iyi bilir ki, eserler izinsiz veya bedel ödenmeden alınmaz ve kullanılamaz. Bu öncelikle kul hakkına girer. 'Dombra' adlı eserini hiçbir siyasi partinin seçim müziği olarak kullanmasını istememiştir." dedi..

Ak Parti'nin dün Ankara Arena Spor Salonu'nda Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla düzenlediği ve seçim startını verdiği programda Uğur Işılak tarafından seslendirilen seçim şarkısının orijinal adının Dombra olduğu ve söz ve müziğinin Kazakistanlı Sultanbekov'a ait olduğu ortaya çıktı. 

Açıklama yapan müzikolog Kaya Kuzucu, AK Parti'nin yeni seçim şarkısı Dombra'nın sözlerinin değiştirilerek Başbakan Erdoğan'a uyarlandığını ve şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov'un "İzin alınmadı" diyerek dava açma girişimini başlattığını duyurdu.

Dombra için Uğur Işılak'ın şarkının sahibi olan Arslanbek Sultanbekov'dan izin almadığını belirten Kaya Kuzucu, şunları söyledi:

"Dün bu şarkıyı dinlediğimizde şok geçirdik. Aslenbek ile görüştük o da şaşkınlık yaşadı. Bu şarkıyı 2011 yılından beri Türkiye'nin dört bir tarafında düzenlediğimiz konserlerin yanı sıra 2012 yılında TRT Ayvaz kanalındaki programda seslendirdik. Bu şarkı MESAM'a kayıtlı eserler arasında ve Aslanbek Sultanbekov da MESAM üyesidir. Bir müzisyen şunu çok iyi bilir ki, eserler izinsiz veya bedel ödenmeden alınmaz ve kullanılamaz. Bu öncelikle kul hakkına girer. Ama maalesef ülkemizde gasp ve hırsızlıklara da bir de müzik hırsızlığı eklenmiş olduğu gördüm bu vesileyle çok üzüldük."

Sultanbekov adına resmi internet sitesi yöneticileri tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Arslanbek Sultanbekov 'Dombra' adlı eserini hiçbir siyasi partinin seçim müziği olarak kullanmasını istememiştir. Yapılan çalışmalar Arslanbek Sultanbekov'un izni dışındadır. Konu hakkında söz konusu eseri uyarlayan kişi ile görüşülecek ve hukuki süreç başlatılacaktır."

DOMBIRA NEDİR?

Dombra adı Kazak Türkleri'nin kullandığı iki telli, parmakla çalınan halk çalgısından geliyor. Cengiz Han filmi Kızıl Elma'da şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov tarafından seslendirilmişti. 

Şarkının orijinal sözleri Kazak halk çalgısı olan bağlamanın atası Dombra'ya duyulan sevgiyi anlatıyor. 

SULTANBEKOV KİMDİR?

Dombra müziğiyle türk dünyasında ünlü olmuş olan Arslanbek Sultanbekov Kuzey Kafkasya kökenli Nogay halk müziği sanatçısıdır.

DOMBIRA ORJİNAL SÖZLERİ

Kara kış köyüme gelende

Lapa lapa kar yere düşende

Dombıramı alırım

Yürek sazımı çalarım

Kaygılarımı hiç söylenmem.

Dombıra sazımı işiten babalar

Manasına kulak veren analar

İşittiğini akıl yorarak,

Yürekleri titreyerek

Göz yaşlarını esirgemezler.

Nogayların derdi sayısız, her gününde

Yiğitlerin uyumadığı günlerde

Yüreklerini cesaretlendiren

Savaşlarda güç veren

Görüp geçirmiş dombıra



NOT: Fotoğraf orjinal şarkının klibinden alınmıştır..

DHA

<< Önceki Haber AK Parti'ye 'Dombra' şarkısı şoku! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER