AKP, Türkiye'yi 'polis devleti'ne çevirmek için harekete geçti

Gündemi çokça meşgul eden 'polis devleti' tartışmaları bu iddialarla daha da güçlendi.

AKP, Türkiye'yi 'polis devleti'ne çevirmek için harekete geçti

Ocak ayında POMEM’e alınan öğrencilerin birçoğunun AKP üyesi olduğu ortaya çıktı. Yasaya göre siyasi parti üyeliği olanların polis okuluna alınmaması gerekirken bu yönetmeliğin çiğnenerek özellikle AKP üyesi öğrencilerin okula alındığı tespit edildi.
AKP’ye üye gençlerin yasa ve yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen polis okuluna kayıt yaptırdığı tespit edildi.

ÖĞRENCİLER AKP ÜYESİ

Bugün'den Bilal Şahin'in haberine göre, geçtiğimiz ocak ayında 13 Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne (POMEM) 6 bin 500 öğrenci alındı. Okula kabul edilen polis adaylarının mülakattan geçerken siyasi parti üyeliklerinin görmezden gelindiği belirlendi. POMEM girişi yönetmeliği 7. maddeye göre herhangi bir siyasi parti veya parti kollarına üye bulunmamak şartı gerekirken ocak ayında yapılan sınavda bu ayrıntıya dikkat edilmeyerek özellikle AKP üyesi adayların seçildiği iddiası gerçek çıktı.

POMEM’de öğrenci birçok ismin AKP’ye üye oldukları tespit edildi. S.B’nin 2011’den beri AKP Gençlik Kolları üyesi olduğu D.G’nin ise 2012’den beri AKP Teşkilat üyesi olduğu tespit edildi. Yine şu anda polis okulu öğrencisi olan Ö.A, İ.Y.A, S.B. gibi bir çok öğrencinin parti üyeliklerinin bugün dahi devam ettiği tespit edildi. AKP’ye üye öğrencilerin özellikle tercih edilerek okula alındığı savunuluyor.

İSTİFA ETMELERİ YÖNÜNDE TALİMAT İDDİASI
25 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 14:00’te Diyarbakır POMEM’deki AKP üyesi öğrenciler toplatılarak biran önce AKP üyeliklerinden istifa etmeleri yönünde talimat verildiği iddia ediliyor.
İddiaya göre Diyarbakır Gaffar Okkan POMEM’de 25, 26 ve 27 Şubat tarihlerinde öğrencilerin adliyeye giderek partiden istifa ettiklerine dair belge getirmeleri istendi. Öğrencilerin adliyeye gitmesi için sorumlu isimlerin öğrencilere izin kağıdı verdiği iddia ediliyor. Buna rağmen bazı öğrencilerin kaydını hâlâ sildiremediği öğrenildi.

Ocak ayında alınan AKP üyesi polis adayları Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Konya Ereğli, Trabzon, Bursa, Arnavutköy, Bilecik,Merzifon, Bornova, Çankırı, Mersin, Karabük’teki POMEM’lerde eğitim görüyor.

RESMİ TORPİL MEKTUPLARI

Mayıs 2014’te yapılan POMEM sınavında AKP’li bazı milletvekillerinin, polis okullarına kendi adaylarının seçilmesi için devreye girdiği ortaya çıkmıştı. 20 Mayıs-2 Haziran arasında yapılan mülakat için AKP’li vekiller İzmir POMEM’deki sınav öncesinde kendi adaylarına torpil yapılması için devreye girmişti.

AKP POLİS ORDUSUNU OLUŞTURUYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: AKP kendi örgüt üyelerinden olan birçok avukatı yargıç ve savcı yaptı. Şimdi de aynı prosedürü kendi gençlik kollarından bir polis ordusu yaratmaya çalışıyor. Bu durumun hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşır bir yanı yok. Bu açıkça AKP’nin yararına çalışacak bir yapı olacaktır bunu kabul etmek mümkün değil.

KİMİ NEYLE SUÇLUYORLARSA ONU YAPIYORLAR

Eski Polis Başmüfettişi Anadolu Atayün: Bu döneme kadar açık aleni hiçbir şekilde emniyet teşkilatında kadrolaşma olmamıştı. Polis alım şartlarında herhangi bir siyasi partiye üye olmaması gerektiği özellikle belirtilmiştir. Geçmiş dönemde bir tane parti üyesi polisliğe kabul edilmemişti.


AKP ve yandaşları birçok grubun devlette örgütlendiğini, sızdığını iddia ediyorlar. Bu insanlar bugüne kadar kime hangi suçlamayı yaptılarsa bunların aslında kendileri tarafından bizatihi yapıldığı birçok kere ortaya çıktı. Bu gelişme de bunun ayrı bir kanıtı. Sınav komisyonunda görev aldığım dönemde AKP referansıyla bizlere gönderilen isimlere baktığımızda çoğunun şaibeli ve göreve uygun olmadıklarını gözlemlemiştik.

17 Aralık’tan sonra emniyet teşkilatında sadece görevdeki operasyonel isimler tasfiye edilmedi. Teşkilatı işlevsizleştirecek AKP ‘ye destek sağlayıcı bir yapılanma getirildi. Bunun karşısında suçla mücadele edilemeyecek bir durum oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz.

HUKUK FİİLLERE GÖRE DEĞİL KİŞİLERE GÖRE HAREKET EDİYOR

GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin: Son dönemde hukukun fiillere, durumlara göre hareket etmediğini, kişilere göre hareket ettiğini üzülerek görüyoruz. Soruşturulacak kişilere göre hareket edildiği ve bunun da son derece hukuk dışı bir skandal olduğu kesin ve net. Bu öğrencilerle ilgili soruşturma açılması gerekiyor. Bu soruşturma sonucuna göre ilişiklerinin kesilmesi gerekiyor. Buna göz yumuyorlarsa ilerleyen dönemde hukuk rayına oturduğu zaman bu duruma müdahale etmeyenlerle ilgili gerekli işlem yapılır.
<< Önceki Haber AKP, Türkiye'yi 'polis devleti'ne çevirmek için harekete... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER