AKP'li üyeden yok artık dedirten savunma

Yolsuzluk Komisyonu'nun AKP'li üyesinden skandal savunma: Bakanlar her şeyi kabul etse bile bende şüphe uyanmadı

AKP'li üyeden yok artık dedirten savunma

Meclis Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu tutanaklarına göre, 5 Ocak’taki son toplantının başında bakanların mal varlıklarıyla ilgili rapor hazırlayan ve ‘gelirler ile mal varlıkları arasında orantısızlık’ tespit eden MASAK uzmanı Ali Demir, raporuna ilişkin üyelere bilgi verdi.

Bakanların itirazlarına rağmen tespitlerinin arkasında olduğunu belirten Demir, Egemen Bağış’ın 2011 yılında aldığı gayrimenkul için 2013 yılında sattığı bir gayrimenkulü kaynak gösterdiğini belirtti. Toplantının oylama aşamasında önce üyelerin konuşma sırası kurayla belirlendi. AKP’li üyelerin tamamı bakanların suçlandığı 17-25 Aralık soruşturmalarını usul açısından eleştirirken, soruşturmaların hukuki değil hükümeti devirmeyi amaçlayan siyasi darbe girişimleri olduğunu savundu. Bir önceki toplantıda parti işlerini ve il kongrelerini gerekçe göstererek komisyon çalışmalarına vakit ayıramadıklarını belirten AKP Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, bu kez çok özverili ve hassas bir çalışma yaptıklarını öne sürdü.  Bir diğer iktidar mensubu üyesi Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise “Bakanların her şeyi kabul ettiklerini varsaysak bile bir suç işlediklerine dair yeterli şüphe ya da makul şüphe uyanmadı bende.” dedi.

 Akış’tan itiraf: Hukuki değil siyasi açıdan düşünüp öyle karar verelim

AKP’nin Konya vekillerinden Mustafa Akış da, komisyon olarak sadece hukuki değil siyasi açıdan da düşünüp öyle karar vermeleri gerektiğini savundu. Siyaset kurumunun 17 ve 25 Aralık operasyonlarına karşı sadece hukuki bir netice almaya çabalamasını ‘basiretsizlik ve saflık’ olarak nitelerken, Anayasa Mahkemesi’ne de ağır eleştirilerde bulundu: “Türk siyasi hayatındaki Yüce Divan örnekleri irdelendiğinde karşımıza hukuki sonuçlar çıkmamaktadır. Yüce Divan hiçbir zaman hukukun, hakkaniyetin tecelli ettiği bir kurum olmamıştır. Karşımızda hukukçuluktan çok siyasetçiliğe daha yakın bir kurum bulunmaktadır.”

İktidar üyeleri adına son konuşmayı yapan Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise “Ben konuşmayacağım. Yani konuşmak istemiyorum.” dedi.

BAKANLARA AKLANMA ŞANSINI TANIYALIM


CHP’li 4 ve MHP’li 1 üye ise Yüce Divan oylamasının yapıldığı toplantıda eski bakanlarla ilgili ortaya çıkan sayısız yolsuzluk ve rüşvet belgesine işaret etti. Muhalefet milletvekilleri olarak soruşturma sürecinde dinlenmesini istedikleri kimsenin dinlenmediğini belirten MHP’li Mesut Dedeoğlu, eski bakanların kapsamlı şekilde yargılanması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi. AİHM eski yargıçlarından CHP’li Rıza Türmen, 4 eski bakanla ilgili ortaya çıkan belgelere tek tek işaret etti ve bakanların Yüce Divan’da yargılanmaları gerektiğini vurguladı.

MİT, BAKANLAR İLE ZARRAB İLİŞKİSİNİ ERDOĞAN’A AKTARMIŞTI

CHP’li Erdal Aksünger ise konuşmasında çarpıcı bazı iddialara yer verdi. Soruşturmanın evveliyatına ilişkin ayrıntılı bilgiler aktaran Aksünger, 1993 yılında Kilis Belediye başkanını öldürenlerin iki gün öncesinde birilerini İstanbul’da kaçırdıklarını, kaçırılanlardan birinin de Reza Zarrab’ın babası olduğunu söyledi. 18 Nisan 2013’te MİT’in dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a gönderdiği bilgi notuna da işaret etti. Bakanlarla Reza Zarrab arasındaki ilişkinin bu bilgi notunda anlatıldığını ancak buna rağmen hiçbir işlem yapılmadığını hatırlattı. Zarrab’ın yakınlarının Muammer Güler’in yardımıyla kolay bir şekilde istisnai vatandaşlığa alındığına da dikkat çeken Aksünger, buna karşılık İstanbul’da tanıdığı ünlü bir Azeri doktorun yıllarca Türkiye’de çalıştığını, büyük başarılar elde ettiğini ama bir türlü vatandaşlığa alınmadığını kaydetti. Aksünger’in, Güler’in oğlu Barış Güler’in 40 bin dolara rezidansta kirada oturduğunu belirtmesi üzerine Komisyon Başkanı Köylü, “Yıllık mı?” diye sordu. Aksünger, “Hayır, aylık.” diye cevap verdi.

AKP’Lİ VEKİLDEN TAPELERİ ‘KAFADAN İMHA’ TALEBİ

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun AKP’li 9 üyenin oyu ile eski bakanları Yüce Divan’a göndermeme kararı aldığı son oylama toplantısında, tapelerin imhasına ilişkin de ilginç tartışmalar yaşandı. Komisyon tutanaklarına göre, eski bakanlarla ilgili oylamanın ardından Komisyon Başkanı Hakkı Köylü tapelerin imha edileceğini açıkladı. Muhalefet mensubu üyeler, rapor Genel Kurul’da görüşülmeden tapelerin imha edilemeyeceği uyarısında bulundu. CHP’li Osman Korutürk, tapelerin imhasının ‘delillerin imhası’ anlamına geleceğini belirtince, AKP’li İlknur İnceöz, “Delil değil” iddiasında bulundu. CHP’li Korutürk’ün yeni toplantı talebine rağmen Komisyon Başkanı Köylü, “Hayır gerekmez. Tutanak tuttuğumuz zaman sizi de haberdar ederiz birlikte imha ederiz tamam mı?” dedi. Araya giren AKP Denizli Milletvekili Bilal Uçar, “Kafadan…” derken, Korutürk, “Kafadan olur mu?” diye tepki gösterdi.ZAMAN
<< Önceki Haber AKP'li üyeden yok artık dedirten savunma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER