AKP'lilerin Erdoğan için Özal'ı örnek gösterdiği o olayı yalanladı

Yargıtay Onursal Genel Başkanı Selçuk, AKP'lilerin Turgut Özal zamanında yaşanan olayı örnek göstererek iki cumhurbaşkanı olabileceğinin hukuksal açıdan karara bağlandığı tezini çürüttü.

AKP'lilerin Erdoğan için Özal'ı örnek gösterdiği o olayı yalanladı

Yargıtay Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Recep Tayyip Erdoğan’ın Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin sonuçları açıklamasıyla Başbakanlık sıfatının sona ereceğini belirterek, “Lamı cimi yok istifa etmeli’’ dedi. Selçuk, Erdoğan’ın istifasına gerek olmadığı görüşlerine temel oluşturan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı seçildiği dönemde yaşanan hakaret olayından dolayı verdiği kararın bugünkü durumla ilgisi olmadığını söyledi.

O KARARI ANLATTI

Özal’a henüz yemin etmediği dönemde hakaret eden bir yurttaşın “Hakaret mi yoksa Cumhurbaşkanı’na hakaretten mi ceza alacağı” tartışma konusu olduğunu kaydeden Selçuk, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun “Hakaret suçu, seçimden hemen sonra, ancak and içmeden önce, Cumhurbaşkanlığı makamında görev süresi henüz dolmamış olan Cumhurbaşkanı bulunduğu sırada işlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı makamında aynı anda iki kişinin bulunduğundan söz edilemez. Bu suçun unsurları bakımından oluşmadığı”na hükmederek kararın bozulmasına karar verdiğini söyledi.

İKİ CUMHURBAŞKANI OLMAZ

AKP’li hukukçular, bu kararla iki cumhurbaşkanı olabileceğinin hukuksal açıdan karara bağlandığı görüşünü dile getiriyor. 1990 yılında kararın alındığı toplantıda hazır bulunan Yargıtay Onursal Genel Başkanı Selçuk, “Erdoğan’ın istifasına bu kararın temel oluşturduğunu söylüyorlar ama doğru değil. O kararın alındığı toplantıda ben de vardım. Görev kavramı üzerinde duruldu görev kavramını dar yorumlamak gerektiği düşünüldü. Bugünkü durumun onunla ilgisi yok” dedi.

Selçuk, “Görevdeyken cumhurbaşkanına hakaretten dolayı tartışıldı, ‘geniş tutmayalım’ denildi. Biz karşı oy kullandık ama arkadaşlarımız bir yerde haklıydılar. Benim kanaatimce YSK Resmi Gazete’de sonuçları ilan ettiği anda cumhurbaşkanlığı sıfatı başlamıştır. Başladığı için de Başbakanlık görevi sona ermiş oluyor. Yazılı hukuk bunu söylüyor. Başka türlü yorumu mümkün değil. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği o kararla tartışılan durumun hiçbir ilgisi yok” ifadelerine yer verdi.

‘YORUMLA SORUN AŞILIR’

Hukuksal yorum için “Yorum güçlükleri aşmak için vardır, güçlük yaratmak için değildir” diyen Selçuk, “Göreve başlamak başka bir şey, cumhurbaşkanlığı sıfatını almak başka bir şey. Tartışılan konu, cumhurbaşkanlığı sıfatının ne zaman başladığı. Bu sıfat ilan edildiği anda başbakanlık sıfatı sona ermiştir. Lamı cimi yok” dedi.

‘GÜL ÇEKİLMELİDİR’’

Birgün'ün haberine göre, Selçuk şöyle devam etti: “Sayın Gül görevi 28’inde devredecek. Gül tekrar partiye dönmesini öne alabilir. İsterse gider ‘Üye olmak istiyorum’ der. Çekilme tek taraflıdır, bir başkasının kabulüne bağlı değildir.

Cumhurbaşkanlığı sıfatı da sona erer. Sayın Erdoğan‘ın Cumhurbaşkanı olmasına kadar Meclis Başkanı vekaleten devam eder. Hukuk boşluk bırakmaz. Hukuk, Ahmet’in Mehmet’in durumuna göre değişmez. Çözüm yolu da budur.’’

<< Önceki Haber AKP'lilerin Erdoğan için Özal'ı örnek gösterdiği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER