AKP'nin makul şüphe paranoyası vatandaşa sıçradı

Makul şüphe gerekçesiyle sivil polis olduğunu iddia eden şahıslar vatandaşı durdurup arama yaptı.

AKP'nin makul şüphe paranoyası vatandaşa sıçradı

Hizmet Hareketi’ne yönelik kurgu soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet SavcıSerdar Coşkun’un talimatıyla Buğra Gürdoğan isimli vatandaşın arabası önceki gün ‘makul şüphe’den arandı.

Aramaya gerekçe olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gelen bir ihbar telefonu gösterildi. İhbarın ardından yapılan aramalarda Ali Demirel’in Asr-ı Saadetten Günümüze İnfak Kahramanları, Kemal Sayar’ın Yavaşla, Mealli Delailü’n-Nur ve Reşit Haylamaz’ın Peygamber Efendimiz’i (sas) anlatan Şefkat Güneşi isimli kitaplarına el konuldu. Gürdoğan, gözaltına alınarak Ankara TEM Şubesi’ne götürüldü. 28 Şubat’ın yıldönümünde sürecin hâlâ devam ettiğini gösteren uygulamada vatandaş, gece 04.30’a kadar sorgulandı.

'SİVİL 3 KİŞİ MAKUL ŞÜPHE DİYE VATANDAŞIN ARABASINI VE EVİNİ ARADI'

Ankara’da yol kontrolü sırasında polisle tartışan eski haber kameramanı Yılmaz Koçyılmaz’ın ‘makul şüphe’si gözaltı sırasında hayatını kaybetmesinin ardından skandal bir uygulama daha yaşandı. Ulaşılan bilgilere göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 26 Şubat günü öğle vaktinde Yenimahalle’de Buğra Gürdoğan isimli bir vatandaşı durdurarak ‘makul şüphe’ araması yaptı. Kendilerinin polis olduğunu belirten sivil giyimli üç kişi, yol kontrolü gerekçesiyle Gürdoğan’ın üst aramasını yaptı. Ardından da kimlik numarası üzerinden GBT’sine baktı. Ancak yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı. Bunun üzerine Gürdoğan, yoluna devam etti. Ancak gece yarısı 23.45 sularında Ankara TEM ekipleri, vatandaşın Yenimahalle’de bulunan ikametgâhına baskın yaptı.

'KUR'AN KERİM CD'SİNE VE EFENDİMİZ'İ (S.A.S) ANLATAN KİTAPLARA EL KOYDULAR'

Kendisi ile ilgili arabasında ‘devletin güvenliğini tehlikeye sokacak çok gizli bilgi ve belgeler’ bulundurduğuna dair ihbar olduğunu söylediler. Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun tarafından hazırlanan ‘arama kararı’nı da gösterdiler. Eve baskın düzenleyen 20’ye yakın polis, araçta bir saate yakın arama yaptı. İncelemede en ufak bir suç unsuruna rastlanmadı. Araçta bulunan Asr-ı Saadetten Günümüze İnfak Kahramanları, Yavaşla, Mealli Delailü’n-Nur, Şefkat Güneşi ile Hocaanne ve Ailesi isimli kitaplar ile çeşitli sanatçılara ait Peygamber Efendimiz’in hayatını anlatan şiir, ilahi ve Kur’an-ı Kerim CD’lerine el konuldu. Gürdoğan’ın karalama kâğıdı olarak kullandığı ve her kırtasiyede rahatlıkla bulunabilen optik formlar da tutanak altına alındı. Bunun yanı sıra Zaman gazetesinde cuma günleri yayımlanan Kürsü sayfası da suç delili sayıldı. Ayrıca Gürdoğan’ın günlük kullandığı bazı ilaçları da suç delili olarak adlî emanete alındı.

'FORMLAR HERHANGİ BİR KIRTASİYEDEN ALINABİLİR'

Gürdoğan, daha sonra gözaltına alındı. Burada kaç telefon hattı kullandığı soruldu. Gürdoğan, kendi adına kullandığı telefon hattı haricinde başka bir numarası olmadığını kaydetti. Gürdoğan’a aracında bulunan optik formları nereden temin ettiği de soruldu. Gürdoğan, söz konusu formların, ÖSYM’nin bastığı cevap kâğıtları ile bir ilgisinin olmadığını aktardı. Bu formların istenildiğinde herhangi bir dershane ve kırtasiyeden temin edilebileceğini söyledi. Gürdoğan sabah 07.00 sularında serbest bırakıldı.

SAVCI VE POLİSLERDEN ŞİKÂYETÇİYİZ

Müvekkilinin hukuksuz olarak gözaltına alındığını belirten avukat Şaban Yağcı, Savcı Serdar Coşkun ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.
Yağcı, “Müvekkilimle ilgili arama kararı yokken üst araması yapılıyor. Gündüz yapılan işleme baktığımızda mahkeme kararı olmadan fizikî bir takip yapıldığını görüyoruz. Ardından gece yarısı evi basılarak bu defa aracında arama yapılıyor. Ardından da makul şüphe uygulanarak gözaltına alınıyor. Burada kişilerin hukukî güvenliğinin ihlal edildiğini görüyoruz. Hakkımızı aramak için her türlü hukukî yola başvuracağız.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber AKP'nin makul şüphe paranoyası vatandaşa sıçradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER