Adalet Akademisi'nde akıllara durgunluk veren olay

Sayıştay'ın hakim-savcı yetiştiren Adalet Akademisi’ndeki denetimlerinde hem mevzuata aykırı hem de hayli enteresan harcama kalemleriyle haksız kazanç sağlandığı tespit edildi.

Adalet Akademisi'nde akıllara durgunluk veren olay

Meclis'e gönderilen ancak AKP’nin sümenaltı ettiği rapora göre Adalet Akademisi’nde pilates, dikiş-nakış, ebru ve halk oyunları gibi kurslar açıldı. Bu kursları verenlere de mevzuata aykırı şekilde ödeme yapıldı.

Hâkim ve savcı adaylarına yönelik aralarında “pilates”, “dikiş-nakış”ın da olduğu kurslara ayrılan kaynak, Sayıştay’ın denetim raporuna takıldı. Mesleki gelişimle ilgisi olmayan kurslara Türkiye Adalet Akademisi tarafından kaynak ayrılmasını doğru bulmayan Sayıştay, bu faaliyetlerin kamu gideri olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre Sayıştay’ın Meclis’e gönderdiği kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik denetim raporlarının neredeyse her birinde mevzuata aykırı düzenlemeler ortaya çıkıyor. Sayıştay, Türkiye Adalet Akademisi’nin denetimi sırasında “pilates, dikiş-nakış kursu” giderlerine rastlayarak bu göstergenin, Akademi Stratejik Planı’nda yer almadığını tespit etti.

Denetim sırasında hâkim ve savcı adaylarına yönelik “fotoğrafçılık, ebru, pilates, halk oyunları, bağlama ve dikiş nakış kursları düzenlendiği, bu kursları veren öğreticilere de ek ders ücreti ödendiğini” saptandı. Sayıştay, bu nedenle Türkiye Adalet Akademisi’ni uyardı.

NEDEN KAYNAK AYRILDI
Kursların personelin unvanı ve gördüğü hizmet ile doğrudan ilgisi bulunmaması nedeniyle bu bağlamda yapılan söz konusu faaliyetlerin bir kamu gideri ile ilişkilendirilmesini mümkün kılmamaktadır. Dolayısıyla bu faaliyetlere performans programında yer verilmemesi ve kaynak ayrılmaması gerekmektedir” uyarısı yapılan Sayıştay raporunda bu kursların, mesleki gelişimle bir ilgisi bulunmadığı ifade edildi. Raporda, “Bu kursların mesleki gelişime yönelik olmadığından söz konusu hedef ile ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca bu faaliyetler için kaynak ayrılması bütçe mevzuatı karşısında mümkün bulunmamaktadır” dendi.

Türkiye Adalet Akademisi ise Sayıştay’ın uyarısına karşı şunları belirtti: “Pilates, dikiş-nakış kursu” uyarısına karşı uygulamayı savundu ve arak “Fotoğrafçılık, ebru, pilates, halk oyunları, bağlama ve dikiş nakış kurslarının hakim ve savcı adaylarının mesleki gelişmesine katkı sağlayacağı aşikardır. Hakim ve savcı adayları mesleki formasyon eğitiminin, sosyal ve kültürel faaliyetlerle bir bütün olduğu, sosyal ve kültürel faaliyetlerin pozitif bilime önemli katkılar sağladığı değerlendirilmektedir.”

Sayıştay ise raporunda bu savunmaya karşılık şu görüşü dile getirdi: “Kursların personelin unvanı ve gördüğü hizmet ile doğrudan ilgisi bulunmaması nedeniyle bu bağlamda yapılan söz konusu faaliyetlerin bir kamu gideri ile ilişkilendirilmesini mümkün kılmamaktadır. Dolayısıyla bu faaliyetlere performans programında yer verilmemesi ve kaynak ayrılmaması gerekmektedir.”

"MESLEKİ GELİŞİMLE ALAKASI YOK"
“Kursların personelin unvanı ve gördüğü hizmet ile doğrudan ilgisi bulunmaması nedeniyle bu bağlamda yapılan söz konusu faaliyetlerin bir kamu gideri ile ilişkilendirilmesini mümkün kılmamaktadır. Dolayısıyla bu faaliyetlere performans programında yer verilmemesi ve kaynak ayrılmaması gerekmektedir” uyarısı yapılan Sayıştay raporunda bu kursların, mesleki gelişimle bir ilgisi bulunmadığı ifade edildi. Raporda, “Bu kursların mesleki gelişime yönelik olmadığından söz konusu hedef ile ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca bu faaliyetler için kaynak ayrılması bütçe mevzuatı karşısında mümkün bulunmamaktadır” dendi. 

Taraf
<< Önceki Haber Adalet Akademisi'nde akıllara durgunluk veren olay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER