Ankara’nın suyuna bakanlık el koydu

Ankaralıları paniğe sevk eden tartışma giderek büyüyor. Bakanlık, şebeke suyunu tahlil ettirdi. “Arsenik var. İnsani tüketime uygun değil” sonucu çıktı. “Gereği yapılmazsa dava açarız” resti çekti.

Ankara’nın suyuna bakanlık el koydu

An­ka­ra­’da şebeke suyundan kay­nak­lan­dı­ğı öne sü­rü­len has­ta­lık­lar art­ma­sı­na rağ­men Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Me­lih Gök­çek, canlı yayında ka­me­ra­lar önün­de musluktan su içip, risk olmadığını öne sür­müş­tü. An­cak Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Baş­kan­lı­ğı, su­dan kay­nak­la­nan so­run­la­rın bir tür­lü gi­de­ri­le­me­di­ği­ni öne sür­dü ve Gök­çe­k’­e “Ya gö­rev ve so­rum­lu­lu­ğu­nu­zu ye­ri­ne ge­ti­re­cek­si­niz ya da hak­kı­nız­da ya­sal iş­lem ya­pı­la­cak­tı­r” dedi.

‘DEĞERLER UYGUNSUZ’
Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Baş­ka­nı Prof. Dr. Se­çil Öz­kan im­za­sıy­la 19 Ey­lü­l’­de An­ka­ra Va­li­li­ği­’ne gön­de­ri­len ya­zı­da; Te­mel Sağ­lık İs­ta­tis­tik­le­ri Mo­dü­lü­’n­den alı­nan ve­ri­le­re gö­re; su­dan kay­nak­la­nan is­hal ve ka­rın ağ­rı­sı va­ka­la­rın­da or­ta­la­ma­nın çok üze­rin­de ar­tış ol­du­ğu­nun sap­tan­dı­ğı be­lir­til­di. Öz­kan, şun­la­rı kay­det­ti: “2014 yı­lın­da alı­nan nu­mu­ne­le­rde iç­me-kul­lan­ma su­la­rın­da de­mir, nit­rat, alü­min­yum, ar­se­nik, c. per­frin­gens, en­te­ro­kok, esch­cric­hi­a co­li ve ko­li­form bak­te­ri pa­ra­met­re­le­ri yö­nün­den İn­sa­ni Tü­ke­tim Amaç­lı Su­lar Hak­kın­da Yö­net­me­li­k’­te be­lir­ti­len sı­nır de­ğer­le­re gö­re uy­gun­suz­luk bu­lun­du­ğu, klor dü­zey­le­ri­nin ise ye­ter­siz ol­du­ğu tes­pit edil­miş­tir.”

‘ACİL TEDBİR ALINMALI’
Öz­kan, İl Özel İda­re­si ve be­le­di­ye baş­kan­lık­la­rı­nın de­fa­lar­ca uya­rıl­ma­sı­na rağ­men her­han­gi bir iyi­leş­tir­me­nin ya­pıl­ma­dı­ğı­nın sap­tan­dı­ğı­nı be­lirt­ti ve şöy­le de­vam et­ti: “Ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­ma­sı du­rumun­da baş­kan­lı­ğı­mız­ca il­gi­li­ler hak­kın­da cum­hu­ri­yet sav­cı­lı­ğı­na suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­la­cak ve tes­pit edi­len uy­gun­suz­lukla­rı ka­mu­oyu ile pay­la­şı­la­bi­le­cek­tir. Bah­se ko­nu uy­gun­suz­luk ve ye­ter­siz­lik­le­rin aci­len gi­de­ril­me­sini ri­ca ede­rim.”

POLEMİK YAŞANMIŞTI
Ankara­’da­ki “şe­be­ke su­yu­” tar­tış­ma­sı, CHP Mil­let­ve­ki­li Ay­lin Naz­lı­aka’­nın açık­la­ma­sıy­la baş­la­mış­tı. Naz­lı­aka, şe­be­ke su­yun­dan is­hal ol­du­ğu­nu öne sür­müş, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Me­lih Gök­çe­k’­le po­le­mi­ğe gir­miş­ti. Gök­çek, ka­tıl­dı­ğı bir te­le­viz­yon prog­ra­mın­da ise can­lı ya­yın­da mus­luk­tan su iç­miş ve “An­ka­ra­’nın su­yu­na gü­ve­nin, val­la­hi gü­ve­nin, bil­la­hi gü­ve­nin. İçin­de sağ­lık­sız hiç­bir şey yok. Pet şi­şe­ler­den bin kat da­ha sağ­lık­lı ve gü­zel­di­r” de­miş­ti.

“SUDAN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR ARTTI”
Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Baş­ka­nı Prof. Dr. Se­çil Öz­kan im­za­sıy­la 19 Ey­lü­l’­de An­ka­ra Va­li­li­ği­’ne gön­de­ri­len, va­li­lik­te ev­rak bü­ro­su­na 22 Ey­lü­l’­de gi­ren ya­zı­da su­dan kay­nak­la­nan has­ta­lık­la­rın art­tı­ğı­na da dik­kat çe­kil­di. İl Özel İdaresi ve belediyelerin tedbir alması istendi.




<< Önceki Haber Ankara’nın suyuna bakanlık el koydu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER