Asansör faciasında kafa karıştıran ayrıntı

Mecidiyeköy’de Torunlar İnşaat’a ait rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili her geçen gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor...

Asansör faciasında kafa karıştıran ayrıntı

Rezidans inşaatının güvenlik danışmanın Soma Kömür İşletmeleri’nin de güvenlik danışmanı olan Nitelikli Cevaplar Akademisi (NCA) İş Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi olduğu belirlendi. Şirketin ortakları Aykut Aksu, Aydın Dinç ve Eyüp Cüneyt Karabaş. Torunlar İnşaat, NCA şirketinden 22 iş güvenliği uzmanının çalıştığını ancak uzmanların düşen asansörle ilgili daha önce herhangi bir sorun tespit etmediğini kaydetti. Düşen asansörün bakımının da Geda Major isimli şirket tarafından yapıldığı belirlendi. Geda Major firması ise 28 Eylül 2012 tarhinde İstanbul’da kuruldu. Firmanın 3 ortağı bulunuyor. 

DENETİM SÜRESİ 30 AĞUSTOS'TA DOLDU
 
Torunlar İnşaat, asansörün en son 30 Mayıs’ta, Makine Mühendisleri Odası’nca yetkilendirilen kişilerce denetimden geçtiğini söylemişti. Makina Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan ise asansörün son denetimin tarihinin 30 Ağustos olduğunu ancak kaza tarihine kadar asansörün çalıştırıldığını belirtti ve şöyle devam etti: “Projeyi yürüten firma odamız muayene kuruluşunca 30 Mayıs’ta yapılmış olan kontrole ve muayene raporuna atıfta bulundular. Raporun süresi 3 aydır. Firmanın yaptığı açıklamadaki denetim süresi 30 Ağustos tarihine geçerlidir ve bu tarihten sora bitmiştir. Süre bitmesine karşın asansörün denetlendiğine dair bilgi ya da belgeye ulaşamadık.”

İKİ AYDIR BOZUKTU

10 işçiye mezar olan asansörün sorumlularından Emrah Acar ise, iki aydır asansörün arızalı olduğunu şirket yetkililerine söylediğini ancak önlem alınmadığını anlattı. Vatan'ın haberine göre, Acar, şunları anlattı: “Asansör raylı sistemle çalışıyordu. 37 katlı binanın 31’inci katına geldiğinde asansörün otomatik olarak fren sistemiyle durması gerekiyordu. Ancak 2 aydır ‘switch’ denilen durdurma mekanizması çalışmadığı için asansör raydan çıkıp 32. kata fırlamış. 32. katta bulunan tahtayı parçaladıktan sonra da hızla eksi 4’e çakılmış. Bu nedenle de feci şekilde can verdiler.”
 
 
<< Önceki Haber Asansör faciasında kafa karıştıran ayrıntı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER