Asansör faciasının sorumlusu ortaya çıktı

Faciadan inşaat şirketi de sorumlu asansör firması da...

Asansör faciasının sorumlusu ortaya çıktı

Mecidiyeköy’de 6 Eylül günü yaşanan facianın ardından başlatılan soruşturma kapsamında asansör firması Geda Majör ve Torunlar İnşaat yetkililerinden 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Olaya ilişkin ön bilirkişi raporunun detayları ise kazadan 10 gün sonra ortaya çıktı. 3 makine mühendisi, 3 elektrik mühendisi, 1 inşaat mühendisi ve 1 iş güvenliği uzmanının imzasının bulunduğu raporda asansörün şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda Majör firmasının yetkilileri ile Torunlar İnşaat’ın idari ve teknik ekibinin kazadan sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda, düşen asansörün karşısındaki asansörde de aynı anda inceleme yapıldığı ve asansöre ait mast bölümünün incelendiği anlatıldı. Raporun teknik değerlendirmeler bölümünde, düşen asansörde sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plakanın bulunduğu ancak bu plakanın tetiklemesi gereken sınır anahtarının olay yerinde bulunamadığı anlatıldı. Kaza anında sınır kesicinin devreye girmediği kaydedilen raporda, “Bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüde mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği, ancak olasılıkların sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olduğu” denildi. Asansörde mekanik durdurucu sistemin de mast üzerinde olmadığı da belirtildi. Raporda asansörün yetkin kişinin kontrolünde nihai sınır kesiciyi geçerek mekanik durdurucuya kadar çıkabilecek durumda olduğu anlatıldı. Ancak mekanik durdurucunun olmaması ve yetkin kişinin de bulunmaması nedeniyle nihai sınır kesicinin üzerine çıkılmaması gerektiği vurgulandı. Nihai kesici sisteminin görevini yerine getirmemesi sebebiyle kullanıcının asansörü bu durdurucu sistemin yukarısına doğru hareket ettirmeye devam ettiği belirtildi. Asansör firmasından ve inşaat sahibinden bazı yazılar beklendiği ve bu yazıların gelmesinin ardından da nihai raporun hazırlanacağı belirtildi. Raporun sonuç ve kanaat kısmında asansör firması Geda Majör yetkilileri ile teknik personeli ile Torunlar İnşaat’ın idari ve teknik sorumlularının kazada kusuru olduğu kanaatine varıldığı belirtilirken, “Asansör kullanıcısının, yapı denetim firması yetkililerinin ve iş sağlığı ve güvenliği firmasının yetkililerinin kusur durumları nihai raporda değerlendirilecektir.” denildi.

MAHMUT TANAL: SORUŞTURMA BAŞTAN SAĞMA YAPILIYOR

CHP Milletvekili Mahmut Tanal olaya ilişkin şikâyetinin soruşturmayla birleştirildiğini ancak tanıklarının Savcı Erdal Bağcı tarafından dinlenmediğini belirtti. Tanal, “Eğer bu tanıklar Torunlar’ın tanıkları olsaydı bu adliyeye geldikleri zaman kırmızı halı döşeyerek dinleyeceklerdi. Fakir fukaranın kanı, emeği yerde kalmasın diye bildirdiğimiz tanıklar başsavcının kararı uyarınca savcı dinleyecek deniyordu. Savcı da ‘ben dinlemiyorum’ diyor ve polise gönderildi. Bu soruşturma eksik ve baştan sağma yapılıyor. Gelen bilirkişi raporu var, ön rapor. Sonuç kısmını paylaşmış olayım. Kazada işverenlerin kusurlu oldukları ayrıntılı bir vaziyette yazılmış.” dedi. Öte yandan, tanık işçilerin de aralarında bulunduğu, asansör skandalını ortaya çıkaran 21 kişinin işine son verilmişti. Mahmut Tanal’ın suç duyurusu dilekçesinde tanık olarak ifade vermek isteyen işçilerden Emrah Acar, mahkemede tanıklık yapmak istemelerinin işten çıkarılma süreçlerini hızlandırdığını söylemişti.

<< Önceki Haber Asansör faciasının sorumlusu ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER