Asfalt yol ve duvarlar çatladı!

Çanakkale merkeze bağlı Güzelyalı köyünde meydana gelen heyelan, asfalt yolu ve evlerin duvarlarını çatlattı, bahçe ve istinat duvarlarında kaymalara yol açtı.

Asfalt yol ve duvarlar çatladı!

 Çanakkale'ye 6 kilometre uzaklıktaki yerleşim biriminde, yaklaşık 15 gündür devam eden kaymaların ardından asfalt yolda çatlamalar meydana geldi,  sahil kesimindeki 50'ye yakın yazlık evde hasar oluştu.

         Evlerin birbiriyle bağlantılı olduğu duvarlar ikiye ayrıldı, bahçe  duvarları ve kapılar bulundukları yerlerden koptu. Bazı evlerin sahil bölümündeki  istinat duvarlarında da çatlamalar oluştu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Doğan Perinçek, bölgede incelemelerde bulundu.

         Perinçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, heyelanın nedenlerinin yağmur  ve insan kaynaklı olduğunu belirterek, yaklaşık 3 gün önce de bölgeyi  incelediğini, süreç içinde toprak kaymasının arttığını vurguladı.

         İlgili birimlerin ve yetkililerin bölgede ivedilikle önlem alması  gerektiğini ifade eden Perinçek, ''Heyelanın başka sebepleri de var; zaman zaman  olan depremler de buna yol açıyor. Ancak en önemlisi hem birey hem de yöneticiler  olarak bizim yaptığımız hatalar. Burada önce etüt yapıp, sonra yapılaşmayı  gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Biz bunu yapmadık, doğrudan doğruya yapılaşmaya  izin verdik ve durum ortada. Yağmuru ve doğayı suçlamak kolay, ama bu işte asıl  suçlu biziz. Doğanın şartlarına göre yapılaşmaya gitmemiz gerekiyor'' diye  konuştu.

         Erenköy beldesindeki heyelanla, Güzelyalı'daki arasında fark olduğuna  dikkati çeken Perinçek, şunları kaydetti:
         ''Oradaki heyelan kısa zamanda oluştu. Bir ayda büyük bir kütle aşağıya  doğru koptu. Bu bölgede ise toprak yavaş yavaş kayıyor. Son 10-15 yıldır bölgenin  santim santim kaydığını görüyoruz. Buraya yapılar konulduktan sonra heyelan daha  belirgin hale geldi. Çünkü bölgeye gerekli etüt yapılmadan yük bindirildi. Şu  anda buradaki binaların çoğunda büyük çatlaklar var. 3 gün önce tespit ettiğimiz  çatlakların daha da büyüdüğünü, yoldaki çatlakların daha da genişlediğini  görüyoruz.''
         
         -''Köklü bir çözüm yolu bulmamız gerekiyor''-
         
         Alanın afet bölgesi ilan edilebileceğini, kazık sistemiyle istinat duvarı  yapmak gibi çareler aranabileceğini anlatan Perinçek, bunların en kısa sürede  yapılması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Perinçek, şöyle konuştu:

         ''Birinci olarak burası kesinlikle afet bölgesi ilan edilecek. Binaların  hepsi kamulaştırılacak, insanlar yaşadıkları binalardan çıkacak, doğayı da kendi  haline bırakacağız. İkinci olarak da hem İzmir yoluna hem de sahil kısmına kazık  sistemiyle istinat duvarı yapacağız ve heyelanı durdurmaya çalışacağız. Tabii  bundan önce de jeofizik ve jeolojik etüt, kayma düzlemini bulmamız gerekiyor.  Eğer kayma düzlemi yere yakınsa kazık sistemiyle sorunu çözebiliriz. Eğer yüzeye  yakın değilse bunu çözmemiz mümkün değil. Peki burayı afet bölgesi ilan etmek  durumu kurtarıyor mu? Hayır. Çünkü burada Çanakkale-İzmir kara yolu var. İzmir  yolu her durumda orada olacağı için devamlı bu kaymadan etkilenecektir. Bu  nedenle köklü bir çözüm yolu bulmamız gerekiyor.''

         Güzelyalı Muhtarı Hasan Sağlam ise kaymanın arttığını belirterek,  yetkililerden yardım beklediklerini bildirdi.

         Kayma yaşanan bölgede oturan iş adamı Nevzat Üzen, 7-8 yıl önce de aynı  yerde heyelan olduğunu ve çalışma yapıldığını, ancak aradan geçen zamandan sonra  tekrar kayma yaşanmasının hayret verici olduğunu dile getirdi.
<< Önceki Haber Asfalt yol ve duvarlar çatladı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER