Bakan Çavuşoğlu'ndan Peşmerge'ye izin açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin, IKBY peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Peşmerge'ye izin açıklaması

Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile yaptığı görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik” dedi. Kuzey Irak'ta yayın yapan Rudaw haber sitesi, Türk Hükümeti'nin Peşmerge'nin Türkiye topraklarını kullanarak Kobani'ye girmesine izin verdiğini iddia etmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin PKK’nın Suriye kolu olan PYD’ye silah yardımını değerlendirdi. Esas yardımın Özgür Suriye Ordusu’na verilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “PYD, Suriye’nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. PYD, bu emellerini sürdürdükçe Türkiye’nin desteğini alamaz. Bunu açık bir şekilde başından beri söylüyoruz.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Münci Hamdi ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. ABD’nin Kobani’de IŞİD’e karşı mücadele eden PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD’ye silah ve yardım malzemesi desteği verdiğini açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, Türkiye olarak Kobani halkına kucak açtıklarını ifade ederek “Biz Kobani’nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik. Bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiştir. Kobani’ye her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır.” dedi. Bölgenin tüm tehditlerden arınması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, ABD’nin ulaştırdığı yardımı da bu çerçevede değerlendirdiklerini kaydederek “Bugün Kobani’de IŞİD’e karşı mücadele eden grupların sayısı yaklaşık yedidir. PYD’nin yanında yedi-sekiz tane grup vardır, bunlar ortak karargah kurmuşlardır.” diye konuştu.

‘PYD, IŞİD GİBİ SURİYE’NİN BELLİ BİR BÖLGESİNİN KONTROLÜNÜ İSTİYOR’

Yardım noktasında dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu kaydeden Dışişleri Baakanı Çavuşoğlu, “PYD’nin Suriye’ye yönelik amaçları Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) farklıdır. Yani demokratik bütün bir Suriye emelinden farklı olarak sadece Suriye’nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla bunun Suriye’nin geleceği ve sınır bütünlüğü için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD, bu emellerini sürdürdükçe ÖSO desteğini de alamaz, Türkiye’nin de desteğini alamaz. Bunu açık bir şekilde başından beri söylüyoruz. Dolayısıyla burada PYD’nin politikalarını değiştirmesi gerekiyor, bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

‘ESAS DESTEK VERİLMESİ GEREKEN GRUP, ÖSO’DUR’

Suriye’deki sorunun gerçek sebebinin Esad rejimi olduğunu ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Esad rejimi ile de IŞİD’le de mücadele eden tek unsurun ÖSO olduğunu unutmamız gerekiyor. Genelde anlamda daha kapsamlı bir strateji içinde esas destek verilmesi gereken grubun ÖSO olduğu konusunda ABD ve müttefiklerimizle de hemfikiriz.” dedi.

‘PEŞMERGELERİN KOBANİ’YE GEÇİŞİNE YARDIMCI OLUYORUZ’

Kuzey Irak yönetiminin, Peşmerge'lerin Kobani’ye geçişi konusunda Türkiye’nin buna izin verdiği iddiaları konusunda ise Çavuşoğlu, “Irak’ın bölgesel yönetimi ‘Kobani için Türkiye ve ABD ile işbirliği içindeyiz’ açıklaması yapmıştır. Esasen biz de Peşmerge güçlerinin destek için, Kobani’ye geçişleri için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz de devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRK HAVA SAHASI KULLANILMADI

Öte yandan Dışişleri kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, ABD’nin havadan PYD’ye ulaştırdığı silah ve yardım malzemelerinin ulaştırılmasında Türk hava sahası kullanılmadı.
<< Önceki Haber Bakan Çavuşoğlu'ndan Peşmerge'ye izin açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER