Bakanlığın facia ile ilgili uyarıldığı ortaya çıktı

Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan maden faciasına yol açan acı ihmaller bir bir gün yüzüne çıkıyor.

Bakanlığın facia ile ilgili uyarıldığı ortaya çıktı

Bundan tam 4 yıl önce Maden Mühendisleri Odası’nın Soma’daki ocaklarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı uyardığı ortaya çıktı. Bakanlığa sunulan raporda, Soma’daki ocağın gerekli araştırmalar ve tetkikler yapılmadan üretime geçmesine izin verilmemesi gerektiği detaylarıyla anlatılıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Haziran 2010 tarihli ‘Madencilikte Yaşanan İş Kazaları Raporu’nda yüksek miktarda metan içeriğine sahip olan Soma’daki maden ocaklarının küçük bir hatayı bile kabul edemeyecek riskte olduğu vurgulanıyor. Bu tür ocaklarda çalışmayla ilgili tecrübe eksikliğine işaret edilerek şu uyarılarda bulunuluyor: “Metan drenajı gerçekleştirilmeden burada kesinlikle üretime başlanmamalıdır. Kömür damarlarının kalın olması ve havzada günümüze kadar metansız ortamlarda çalışılması nedeniyle metan drenajı yapılmadan üretim yapılması faciaya sebep olabilir.” Ayrıca odanın bir diğer ‘Madenlerde Arama Kurtarma’ isimli raporunda ise Soma’nın ‘A sınıfı’ yani en yüksek seviyede risk taşıdığı bilgisi bakanlığa sunuluyor. Ocaklarda yaşanabilecek tehlikeler ‘patlama, yangın, göçük, boğulma ve zehirlenme’ diye sıralanıyor.

Soma’daki facia, bakanlık teftişlerine göre kömür kızışmasına bağlı olarak gerçekleşen yangın sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Yangına bağlı olarak bir de göçüğün gerçekleştiği ve işçilerin kaçamadığı belirtiliyor. Enerji Bakanlığı’nın 4 yıl önceki raporlarını dikkate almamasına tepki gösteren eski Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Torun, şu eleştiride bulunuyor: “Biz yaptığımız tüm araştırmaları siyasi partilere, Cumhurbaşkanlığı’na, Devlet Denetleme Kurulu’na, Meclis Araştırma Komisyonu’na da gönderdik. Ama ne yazık ki dikkate almadılar. Bugün bu tespitlerimiz bire bir çıktı. Biz raporumuzu genel hazırladık, Soma’nın kritikliği üzerine özel bir bölüm ayırdık raporda. Dedik ki, Soma’da önlem almadan çalışırsanız katliam olur. Keşke bunlar dikkate alınsaydı ve keşke biz haksız çıksaydık.”
<< Önceki Haber Bakanlığın facia ile ilgili uyarıldığı ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER