Bakanlık sır gibi sakladığı dava detayını açıkladı

Risalelerin neşir hakkıyla ilgili açıldığını duyurduğu davayı aylardır sır gibi saklayan Kültür Bakanlığı, davanın kimler tarafından açıldığını açıklamak zorunda kaldı.

Bakanlık sır gibi sakladığı dava detayını açıkladı

Risale-i Nur'lara bandrol engeli ve ardından gelen devletleştirme hamlesi hakkında, sessizliğini mahkeme kararı ile bozmak zorunda kalan Kültür Bakanlığı, ilgili davanın Said Özdemir, Ahmet Aytimur ve Hüsnü Bayramoğlu adına Gebze 1. Sulh Hukuk Mahkemesine açıldığını bildirdi...

Yeni Asya'nın haberine göre, Av. Kadir Akbaş, “Dâvâyı alakasız bir yerde, Gebze’de ve hasımsız açmalarının belli bir sebebi var” şeklinde değerlendirdi. Bakanlığın cevabına göre, konuyla ilgili başka bir dâvâ olmadığının anlaşıldığını ifade eden Akbaş, açılan davaya ilişkin şöyle konuştu: “Bu dâvâ mirasçılık belgesi verilmesi talepli olduğu için hasımsız açılabiliyor. Dâvâyı alakasız bir yerde, Gebze’de ve hasımsız açmalarının belli bir sebebi var. Bu dâvâ gıyabımızda sonuçlansaydı, Risalelerin neşir hakkını bu ağabeylerin yayınevlerine veya söylendiği gibi bir araya geldikleri Hizmet Vakfı’na vermenin hukukî altyapısı kurulacaktı. Bu durumda ‘biz Risaleleri devletleştirmedik zaten hak sahibi olduklarını mahkeme kararı ile belgelemiş kişilere verdik’ denilecekti. Böylece Bakanlar Kurulu ve Diyanet İşleri Başkanlığının kararının iptalinin önüne geçebileceklerdi. Dâvânın Gebze’de, ilgisiz bir mahkemede ve hasımsız açılması tamamen art niyetli ve bir şeyleri hukuktan ve kamuoyundan, taraflardan gizli gerçekleştirmeye matuf.”

İşte, Yeni Asya'nın o haberi:

Risale-i Nur'un neşir hakkıyla ilgili olarak açıldığını duyurduğu davayı aylardan beri sır gibi saklayan Kültür Bakanlığı, Yeni Asya'nın mahkeme kanalıyla ilettiği talebi nihayet cevapladı.

Niye ilgisiz yerde açıldı?

Bakanlığın mahkemeye gönderdiği yazıda, davanın Said Özdemir, Ahmet Aytimur ve Hüsnü Bayramoğlu adına Gebze 1. Sulh Hukuk Mahkemesine açıldığı bildirildi. Av. Akbaş davanın ilgisiz bir yerde açılması için “Sebebi var” dedi.

Mayıs ayı içerisinde avukatımız Kadir Akbaş tarafından açılan dâvâda Kültür Bakanlığını ihbar etmiş ve “neden bandrol verilmediği” konusunda bilgi verilmesini talep etmiştik. Bunun yanı sıra ortada açılmış bir “hak sahipliği” dâvâsı söylentilerine rağmen açılan davanın kim tarafından açıldığı ve hangi mahkemede görüldüğü konusunda da ketum davranan Kültür Bakanlığı, Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderdiği yazıda dâvânın kimler tarafından açıldığını belirtmek zorunda kaldı.

BİMER şikâyeti ile durdurulmuş

Mahkemeye gönderdiği cevabî yazıda, Risale-i Nur basımı için bandrol isteyen yayınevlerine neden bandrol verilmediğini de açıklayan Kültür Bakanlığı, bandrol verilmemesine sebep olarak BİMER’e yapılan başvuruları gösterdi. BİMER’e 40 şikâyet başvurusunun yapıldığı belirtilen açıklamada, bu şikâyet başvurularında, Said Nursi’ye ait Risale-i Nur Külliyatı adlı eserin içindeki bazı eserlerin izin alınmaksızın, sadeleştirilerek veya değiştirilerek yayımlandığı belirtilerek, izinsiz basım faaliyetlerinin önlenmesinin talep edildiği kaydedildi. Bakanlık, mahkemeye gönderdiği açıklamada, yapılan bu şikâyetler sonucu bandrol taleplerinin geri çevrildiği belirtildi.

Hasımsız dava açılmış 

Açıklamanın son bölümünde, Risale-i Nurların basım ve neşri konusunda hak talep edenler tarafından Gebze 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmış bir dâvâ bulunduğu da belirtilirken, açılan dâvâda, eserleri neşreden kişi ve kurumlara bandrol verilmemesi yönünde bir talepte bulunduğu belirtildi. Bakanlık, her iki durumu da dikkate aldığını belirterek Risale-i Nurların neşri için bandrol isteyen yayınevlerine bandrol vermediğini ifade etti.

<< Önceki Haber Bakanlık sır gibi sakladığı dava detayını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER