Bakın aslında neyi gizlediler?

Son bir yıldır özellikle, 17-25 Aralık Yolsuzluk ve rüşvet çarkını ortaya çıkaran polis ve yargı görevlilerine yönelik algı operasyonları düzenlendi. Operasyonların tarihleri ise ‘zamanlama manidar’ dedirtti.

Bakın aslında neyi gizlediler?

Son bir yıldır polis, yargı ve kamu görevlilerine yönelik sözde ‘paralel yapı’ operasyonlarının zamanlamasına dikkat çekiliyor. İktidarın aleyhine olan soruşturmaları ve hareketleri örtme amaçlı intikam ve algı fikrinin operasyonları başlattığı belirtiliyor.

AMAÇ İNTİKAM

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra emniyet, yargı ve bürokratlara yönelik başlatılan algı ve intikam operasyonlarının zamanlaması da dikkat çekiyor. Hükümeti zor durumda bırakacak ulusal ve uluslararası meselelerin konuşulduğu günlerde, algı operasyonları gerçekleştirildi.

22 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala ‘Sahur Operasyonu ile başlayan sürecin son operasyonu, Meclis'te 4 bakan hakkında yapılacak Yüce Divan oylaması sabahı TÜBİTAK ve TİB çalışanlarına oldu. 6 ay içerisinde yapılan 14 operasyonda toplam 385 kişi gözaltına alındı ve birçoğu serbest bırakıldı. Yapılan algı operasyonları çöktü. Hukuk skandalları ise tarihe birer kara leke olarak geçti.

22 Temmuz 2014, 115 polis gözaltına alındı. Tutuklanan 31 polis Silivri Cezaevi’ne sevk edildi. Operasyon yapılan polislerin büyük bir kısmı geçmişte terör örgütü KCK, Ergenekon ile 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nda görev aldı. Onlarca kez takdir ödülü alan polislere yönelik oparosyonların intikam amaçlı olduğu belirtilmişti.

14 Aralık 2014, Özgür Basına Darbe Operasyonu’nda aralarında gazeteci, yazar, senarist, hatta stajyerlerin bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı serbest kaldı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ise halen tutuklu bulunuyor. Operasyon, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun yıldönümüne günler kala yapıldı. Operasyonda El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı Tahşiye grubunu soruşturan polis müdürleri de tutuklanarak cezaevine konuldu.

İşte algı operasyonları ve dikkat çeken zamanlamaları:

5 Ağustos 2014, 14 ilde düzenlenen operasyonlarda 33 polis gözaltına alındı. Cumhurbaşkanlığı seçimine 5 gün kala fazla oy pusulaların basıldığı ve sandıklara hile karışacağı iddiaları gündeme gelmişti.

19 Ağustos 2014, İzmir merkezli, 13 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 32 polis gözaltına alındı. Operasyondan önce, Hizmet Hareketi ve tüm cemaatlerin 2009’dan beri fişlendiği ortaya çıktı.

1 Eylül 2014, aralarında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da bulunduğu 32 polis gözaltına alındı. Bu operasyonun hemen öncesinde IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi’ni kuşatması ve karşı eylem için ses kaydı gündeme düşmüştü.

22 Eylül 2014, Ankara merkezli taltif operasyonunda 13 polis gözaltına alındı. IŞİD’in Kobani’yi kuşattığı haberleri üzerine Güneydoğu’da gerginlik tırmandığı süreçti.

 29 Eylül 2014, Antalya’da Amanos Dağları’nda PKK’lıları yakalayan 13 kişilik ekibe operasyon düzenlendi. IŞİD’in Kobani saldırısında ölen bir kişi için binlerce kişi yürüdü. Kobani gerilimi tırmanıyordu.

21 Ekim 2014, KCK’ya darbe vuran Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile Emniyet Md. Yrd. Lokman Kırcılı'nın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bu operasyondan hemen önce, "PYD'ye silah verilmesine evet demeyiz" diyen ve Kobani'ye koridor açılmasına sert çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, bu sözlerinden saatler sonra ABD'nin PYD'ye silah yardımı yaptığı ve Türkiye'nin Kobani'ye koridor açtığı açıklandı.

28 Ekim 2014, Mersin’de düzenlenen operasyonda 18 polis gözaltına alındı. Polislere sorguda “PKK’yı niye dinlediniz” diye soruldu. Polislere yapılan operasyon öncesi, Çözüm Süreci’nin, Kobani olayları sonrası çıkmaza girdiği açıklamaları yapıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Süreci bitiren taraf olmayız” dedi.

5 Kasım 2014, Kilis İstihbarat Eski Şube Müdürü ve 27 polis gözaltına alındı. Polisler ertesi gün serbest bırakıldı. Bu operasyondan bir gün önce, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 1,3 milyar, Cumhurbaşkanlığı için alınan yeni jetin 410 milyon lira olduğu ortaya çıktı. Ermenek’teki maden kazasında mahsur kalan madenciler hala bulunamamıştı.

8 Kasım 2014, Kocaeli merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda 17 polis gözaltına alındı. Polislerin tümü serbest kaldı. Bu operasyondan hemen önce, Manisa’nın Yırca ilçesindeki 8 bin zeytin ağacı kesildi. Yurdun birçok yerinde ağaçları kesen Kolin şirketi ve AKP aleyhinde yürüyüşler düzenlendi.

12 Kasım 2014, İstanbul merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonda 17 polis gözaltına alındı. Bu operasyonun hemen öncesinde, TSK envanterinde bulunan bazı silahların Emniyet’e aktarılması konuşuluyordu. Ayrıca Emniyet yapısını değiştirecek yeni yasa hazırlığı söz konusuydu. Yapılacak yeni kanuna “Ak Emniyet” eleştirileri yöneltilmişti.

5 Ocak, Gaziantep ve Şanlıurfa merkezli operasyonda 13 ilden 25 polis gözaltına alındı. 3 polis tutuklandı, 22 kişi serbest bırakıldı. Operasyonun yapıldığı gün, yolsuzlukları araştırma komisyonu 4 eski bakan hakkında Yüce Divan oylaması yapacaktı.

20 Ocak, Ankara merkezli düzenlenen operasyonda Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan, TÜBİTAK ve TİB’de görev yapan 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Gözaltı listesinde Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili sahte rapora imza atmayan TÜBİTAK çalışanları da yer aldı. Bu operasyonun yapıldığı gün, Meclis’te, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili 4 eski bakana Yüce Divan oylaması yapılacaktı.

Ömer ÖNDER - MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber Bakın aslında neyi gizlediler? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER