Başbakan Davutoğlu'ndan PKK/PYD açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK veya PYD'ye ait unsurların Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği haberlerini yalanladı.

Başbakan Davutoğlu'ndan PKK/PYD açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK veya PYD'ye ait unsurların Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği haberlerini yalanladı. Davutoğlu, "Hiçbir şekilde Türkiye'yi son dönemde dahi kana bulamak, şehirleri yakmak yıkmak gibi eylemler içinde olan PKK veya buna müzahir unsurların Türkiye sınırından oraya geçmesi mümkün değildir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantının ardından Enerji Bakan Taner Yıldız ile basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu'na, PKK veya PYD'nin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiğine dair iddialar soruldu.

Davutoğlu, iddialara ilişkin şöyle konuştu: "Bu konjonktürde Kobani'deki çatışmalar devam ederken Türkiye'nin Kobani'deki sivil halka kesinlikle PYD'ye ya da PKK'ya değil, Kobani'deki duruma lojistik ve insani destek sağlaması doğaldır. Ben akil adamlar heyetine de vurguladım. Nasıl Telabyat Akçakale'den, Bayırbucak Yayladağı'ndan, Halep Gaziantep'ten insan dokusu ve akrabalık ilişkileri bağlamında ayrılamazsa Kobani de Suruç'tan ayrılamaz. Kobani'ye her türlü yardımı yapmaya ve bütün haksızlıklara rağmen, Kobani üzerinden orada terör estirilmesine rağmen ve haksız ithamlara maruz kalmamıza rağmen her türlü yardımı yaptık. Kamuoyunun bildiği bilmediği yardımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede zaten gerek tezkeresinin muhtevasından gerek uluslararası koalisyon ve BM kararları çerçevesinde ortaya çıkan hukuki durumdan da istifade ederek ve bunu değerlendirerek Kobani'deki durumu dengeleyebilmek veya Kobani'deki durumun en azından zararlarını minimize edebilmek için bahsettiğiniz şekilde bazı unsurların Kobani'ye geçişi konusunda da insani ve lojistik amaçlı söylüyorum görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler çerçevesinde gerekli adımlar atılır. Ancak şu anda böyle bir geçiş başlamış değil. Takdir edersiniz ki böyle konular belli bir güvenlik unsuru söz konusu olduğu için güzergahtı miktardı vesaire idi bunlar kamuoyuna konuşmamız doğru değil. Ancak şunu ifade edeyim hiçbir şekilde Türkiye'yi son dönemde dahi kana bulamak, şehirleri yakmak yıkmak gibi eylemler içinde olan PKK veya buna müzahir unsurların Türkiye sınırından oraya geçmesi mümkün değildir. Peşmerge ise Irak Anayasası'nın kurumsal bir parçasıdır, Irak ordusunun. Bu konularda dediğim gibi lojistik ve insani destek amaçlı işbirliği yapılabilir."

CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu'ndan PKK/PYD açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER